Home Szoftver Google I/O 2015 és az Android M

A Google éves fejlesztői konfernciája mindig érdekes mobilos szemszögből is, hiszen ilyenkor mindig sok újdonság kiderül az Androiddal kapcsolatban. Nem volt ez másképpen tegnap sem, amikor is az Android M lett bejelentve, és vele együtt pár igencsak várt funkció.

Az Android M nem lesz egy óriási lépés, mint amilyen például a 4.0 vagy a Lollipop volt, de talán elhoz egy régóta várt stabilitást, és a funkciók tökélyre csiszolását. Lássunk 6 fontos újdonságot a tegnapi bejelentésekből.

App Permissions

app_prm

Amióta vannak alkalmazások, azóta vannak engedélyek is, és ezek bizony mindig kényes dolgok. Miért akar hozzáférni egy alkalmazás az SMS-ekhez, vagy a billentyűzethez. Félnem kell ezektől? Az Androidnál telepítés előtt mindig láthatunk egy bőséges listát, hogy adott app mit szeretne kezdeni a telefonunkkal, de ez sokszor inkább zavaró. Az Android M változat ezen, és az alkalmazások ezentúl akkor kérik engedélyünket, amikor arra éppen szüksége van. Ez egy kényelmesebb, és átláthatóbb folyamat, az iOS felhasználók számára pedig ismerős lehet, mert ott ez már jó pár éve így van.

Web experience / Chrome Tab

Főleg fejlesztők számára lehet érdekes, ami persze később minket is érinthet. Nagyobb szabadságot kapunk ugyanis az appból indított weboldal nyitások kapcsán. A Chrome tabok jobban skinezhetőek lesznek az alkalmazásból, ezzel is elősegítve a natívabb app élményt.

App link

Szintén fejlesztői újdonság, hogy az úgynevezett deep-linkelés megvalósítható lesz, az egyik alkalmazás tud linkelni a másikra, ráadásul a rendszer ki tudja találni, hogy az adott linket melyik appal szeretnénk megnyitni.

Android Pay

Android-Pay

Újdonság is, és nem is. A Googlenek volt saját fizetési rendszere, a Google Wallet, azonban nemrégiben bezárták. Hát az okát már tudjuk, hogy indítani tudjanak egy újat. A név mellett a működés is az Apple Pay-re fog hasonlítani, szintén az NFC technológiát szeretnék fizetésre használni bizonyos helyeken. Nem véletlen, a pénz a pénzben van, és ezt a Google is tudja.

Ujjlenyomat olvasó

Újdonság? Részben. A Samsung már több ujjlenyomat olvasós telefont kidobott a piacra, de azok mind gyártói „patchek” voltak az Androidba. Az Android M ezentúl hivatalosan támogatni fogja az ujjlenyomat olvasást, és a fejlesztőknek is lehetőségük lesz használni az API-t. Természetesen az Android Pay fizetéseket is hitelesíthetjük ujjlenyomatunkkal.

Töltés

Az Androd M esetén nagyon figyeltek a fogyasztásra, és  összehasonlítva a korábbi rendszerekkel, jóval kevesebbet fog fogyasztani a telefon. A Doze nevű funkció képes „mély alvásba” tenni a készüléket, ahol radikálisan kevesebb energiát fogyaszt. Másik újdonság, hogy a Google aktívan tolja az USB-C szekerét, ami gyorsabb töltést, egyszerűbb csatlakozást – és persze új fajta kábelt – jelent. Ez akár azt is jelentheti, hogy az új Nexus készülék USB-C töltési lehetőséget kaphat.

Plusz pár apróság:

  • direct share
  • könnyebb szövegkijelölés (floating toolbar)
  • újragondolt hangerőszabályzás, amit a Lollipopban elszúrtak
  • bár nem android feltétlen, de azért kapcsolódik: ingyenes képtárolási lehetőség a felhőben (Photos)
  • abc alapú app lista
  • auto backup az appokhoz
  • stylus support
  • Google Now Launcher

Szólj hozzá