Home Fókuszban A Snapdragon 800 és 801 chipekhez nem lesz Android 7.0 Nougat

Sony Z3, Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Google Nexus 5, OnePlus One. Nem rossz telefonok, és noha nem a legújabb modellek, azért még bátran ajánlható kategóriák. Áruk 100 ezer forint alatt van már, de csak kicsivel, tehát ha újonnan most akarunk ilyen telefonokat venni, azért bele kell nyúlni a pénztárcába. A hardverekben nem fogunk csalódni, hiszen pár éve már nem igen lehet nagyot dobni a teljesítményén. Akkor azonban csalódni fogunk, ha ezekre a telefonokra várjuk az új Android verziót, ugyanis az nem lesz.

Az ok a telefonokban lévő chipkészlet, a Qualcomm háza tájáról származó Snapdragon 800 és 801. A gyártó nemrégiben hivatalosan is bejelentette, hogy nem fog új grafikai drivert kiadni a Snapdragon 800 és 801 processzorokhoz, így azok véglegesen Android 7.0 Nougat frissítés nélkül maradnak.

A történetben egyébként az a legszebb vonal, hogy a Z3-ra az első béták még kijöttek, ám egyszer csak elvágták a béta frissítést is. A japán mérnökök azt nyilatkozták, hogy ha akarnák, akkor sem tudnák kiadni a frissítést, mert a Google minőségbiztosítási rendszerein (CTS – Compatibility Test Suit, illetve CDD – Compatibility Definition Documents) nem felelne meg. Egyes források a megváltozott grafikai alrendszert, és az érkező Vulkan API-t okolják, mások szerint (mint például az AndroidAuthority) viszont a hardveres titkosítás hiánya a fő ok. Ezekben a telefonokban még ARMv7 utasításkészletű processzorok dolgoznak, és az Android N a fájlszintű titkosítás során már épít az ARMv8 extra utasításkészleteire.

 android7_oneplusone android7_oneplusone2

Android 7.0 a OnePlus One készüléken

Hivatalosan tehát biztosan nem lesz ezekre a telefonokra Android 7.0, de aggódni nem kell, a méltán híres XDA fórumon már felbukkantak az első Android 7.0 verziók olyan telefonokra is, amelyek hivatalosan nem támogatják a legújabb Androidot.

Szólj hozzá