Home Hardver A Nokia nagy dobása

Ezt most tessék szó szerint érteni. A finn cég ugyanis a hét elején Abu Dhabiban, egy nagy show keretében több újdonságról is lerántotta a leplet. Bemutatásra került többek között a Nokia első Windows 8-as táblagépe, és új Windows Phone 8-as készülékek is.

A Lumia 1520 a cég első hathüvelykes okostelefonja, amely már feszegeti a táblagépek határát is. Az óriási képernyő felbontására is odafigyeltek, így nem valami HD, QHD felbontást kaptunk, amivel nézegethetnénk a pixeleket, hanem full HD-t. A telefonba óriási erőt zsúfoltak, a piacon kapható legerősebb Snapdragon 800 került: 4 magos, magonkét 2.26GHz. Ez a processzor található meg egyébként az LG G2, és a Galaxy Note3-ban is. Mellé 2 GB RAM-ot pakoltak a mérnökök, erőből tehát abszolút nincs hiány. Az is biztos, hogy energiával is ellátták a telefont, hátul ugyanis egy 3400 mAh-os akkumulátor található. A képek készítéséről a Nokia 1020-ban már megismert PureView szenzoros kamera dolgozik, egy kicsit visszafogottabb, 20 megapixeles felbontásban.

Bemutattak egy olcsóbb 6 hüvelykes készüléket is, ez pedig a Lumia 1320. Az kedvezőbb ár érdekében a 1520-as főbb specifikációit gyakorlatilag megfelezték. Így lett a 4 magos processzorból 2, az 1080p-s kijelzőből 720p, a 2GB RAM-ból pedig 1 GB. Emellett a PureView szenzoros kamera helyett egy hagyományos, 5 megapixeles hátsó kamerát kapott a telefon. Mindkét készüléken a Windows Phone 8 legújabb verziója lesz megtalálható. Ez utóbbi frissítésre szükség is volt az új modellekhez, hiszen ezzel kapta meg a Microsoft operációs rendszere a nagyobb felbontások, és 4 magos processzor támogatását is.

Lumia_1520

Az 1520-as fekete, piros, sárga és fehér színekben lesz kapható, míg a kisebbik modell, az 1320 narancs, sárga, fekete és fehér színekben pompázik. A Nokia tájékoztatása alapján a telefonok még idén kaphatóak lesznek, áruk az előzetes információk szerint 749, illetve 339 dollár lesz.

De nemcsak telefonokat mutatott be a Nokia, bejelentették végre a hosszú ideje rebesgetett Windows 8-ast futtató Nokia táblagépet is. A Nokia 2520 egy 10.1 hüvelykes táblagép, amely a Windows 8 „butított”, táblagépekre való verzióját futtatja. A készülékben nagyjából azok a hardverek vannak, amelyek a 1520-asban (ebből is látható, hogy lassan a Microsoft telefonos, asztali és táblagépes operációs rendszerei közötti határok összemosódnak).  A CPU így a Snapdragon 800-as, 4 magos modellje, amely mellett 2 GB RAM található. Belső tárhelye 32GB, amiből természetesen az operációs-rendszert le kell még vonni.

Nokia és a Microsoft bőséges szoftverkínálattal adja az új táblagépet, megtalálható benne a Nokia saját térképszolgáltatása, a Microsoft Office, sőt, korlátlan Nokia Music hozzáférés is jár a táblagép mellé. A 2520-as szintén 4 színben lesz kapható: fekete, fehér, vörös és kék modellekkel találkozhatunk. Akkumulátora 3400 mAh-os, ami kell is egy ekkora kijelzővel felszerelt eszközhöz. Az extrák sorába tartozik még az LTE kapcsolat és a vezeték nélküli töltési lehetőség.

Hasonló cikkek

Szólj hozzá