Home Hardver Megjelent az új Android, frissült a Nexus 7

Az idei Android frissítés ismét kicsit keserű szájízt hagyhat maga után a keményvonalas geek-ek körében. Nincs igazi újítás, ezt jelzi a verzió szám apró növekedése is, a 4.3 csupán egy kisebb tupírozás, eddig hiányzó funkciók implementálása, koránt sem radikális változás vagy fejlesztés. Hasonló a helyzet a hardverek terén, az új Nexus modell a 7-es táblagép felfrissített verziója csupán.

A 4.3, amely továbbra is a Jelly Bean névre hallgat, elődjéhez képest tehát sok újdonságot nem hoz, inkább tovább próbálja fokozni a felhasználói élményt, illetve jobban kiterjeszteni az Android és a Google ökoszisztémát. Két fontos szoftver fejlesztés közül az egyik az OpenGL ES 3.0 támogatása, illetve az ezzel együtt megjelenő 2D renderelési fejlesztések. Ezeknek hála egyre jobb és élethűbb játékok és alkalmazások készülhetnek a megfelelő hardverű androidos készülékekre. A játék tehát még mindig kiemelt szerepet tölt be az Android világába. A másik fontos, sokak által várt fejlesztés a hivatalos Bluetooth 4.0 Low Energy támogatás megjelenése OS szinten. Ezzel a különböző vezeték nélküli eszközök és kiegészítők támogatása egységesedett.

Javult a felhasználói profilok elkülönítése is, az egyes profilokban letilthatóak már az alkalmazások, sőt ha az alkalmazás támogatja, akár még az in-app-purchase-t is korlátozhatjuk felhasználóra. Ez főleg a közös tabletet használóknak jöhet jól, jellemzően gyerekes családoknál probléma, hogy a kisgyerekek könnyen tudnak nagy számlákat generálni a szülök nem túl nagy örömére.

nexus_7

Az új Nexus 7 tehát csak a korábbi modell feljavítása, az idei trendekhez. A kijelző mérete maradt a régi, a felbontás viszont feljebb ugrott, 1920×1200-re, így a kép már tényleg borotvaéles, kategóriájában kiemelkedő 323 ppi képpontsűrűség. A készülék fogyott is, vékonyabb lett, a kijelző körüli káva is csökkent, és még 50 kerek grammot a súlyból is sikerült lecsípni a mérnököknek.

Természetesen belül is változott a helyzet: a processzor Snapdragon S4 Pro 1,5GHz-es modellje lett, a GPU pedig  Adreno 320. Utóbbi sebessége négyszeresére, az előbbié „csak” kétszeresére növekedett az előző modellhez képest. Az extrák listáját a két kamera, az NFC chip és vezeték nélküli töltés dobja fel. A készülék legolcsóbb változata már 229  dollártól elérhető – az amerikai vásárlók számára.

A Google tehát hozta a szükséges minimumot, de igazán nagyot nem is dobbantott. A mostani helyzetben mondhatjuk, hogy nem is kell, hiszen a versenytársak sem tudtak egyelőre sokkal jobb és radikálisabb dolgokat piacra dobni. A kérdés az, hogy vajon a piac most beáll a további n+1-es fejlesztésekre, vagy az év végén esetleg jön valami igazán nagy durranás bármelyik oldalról.

Hasonló cikkek

Szólj hozzá