Home Szoftver Gyorsabb Android frissítés

Az eddig egy évről elképzelhető, hogy fél évre csökkenti a Google az Android fejlesztési ciklusát. Plusz érdekes adalék, hogy a telefonos és táblagépes operációs rendszer a Gingerbread és Honeycomb verziók után ismét egyesül és a következő kiadás (Ice Cream Sandwich?) már mindkét platformra elérhető lesz. Várhatóan az új verzió egyébként a Honeycomb-hoz hasonlóan nagyon korlátozottan engedi majd meg a telefongyártóknak, hogy módosítsák a felületeket. Ez talán legfájdalmasabban a HTC-t érinti, akinek a Sense felülete méltán híres és a felhasználó tábora igen nagyra is becsüli azt.

A barcelonai Mobile World Congressen Eric Schmidt tartotta a Google keynote-ját, aminek a központi eleme természetesen az Android volt. Schmid elmondta, hogy az Android bár már most is jelentős területeket birtokol, igazán csak most fog beindulni a növekedése.

Hogy mennyire nagy az Android, arra álljon itt pár szám:

  • 150 ezer alkalmazás a Marketen (9 hónap alatt megtriplázódott)
  • naponta 350 ezer androidos telefont aktiválnak
  • egy év alatt több, mint 3000 százalékos növekedést ért el a piacon
  • idén januárban az okostelefonok 46 százalékán Android volt

Szóba került az Android kiadásainak gyorsítása is. Annak ellenére, hogy az Android az egyik leggyorsabban fejlődő és változó operációs rendszer, a Google-nek ez nem elég és hamarosan még gyakrabban jönnek ki az új variánsok. A fragmentnációról is szó volt és úgy tűnik a Google talált egy elég keménykezű megoldást arra, hogy rávegye a gyártókat, frissítsék a készülékeken található operációsrendszereket.
Aki ugyanis ezt nem teszi meg rövid időn belül (2 hónap), azokat kitiltják a Marketből. Ezzel egyrészt elkerülik a platform széttöredezését, másrészt ráveszik a gyártókat, hogy hosszú távon támogassák a telefonokat. Ha ezt tényleg ilyen keményen be is tartatják a gyártókkal, elképzelhető, hogy a jövőben kevesebb új modellel jönnek ki, hiszen több telefont frissen tartani nagyobb költségekkel és energiával jár.

Szólj hozzá