Home Egyéb Akkumulátor idő növelés Android alatt

Bizonyára meglepődtek azok a felhasználók, akik „hétköznapi” telefonról tértek át, hogy bizony itt rohamosan tud fogyni az akksi idő.De nem lehetetlen feladat ezen segíteni. Egy kis beállítás, kicsit nagyobb önkontroll és máris ritkábban kell a töltő után rohangálni. Persze azért nehéz ügy ez, hiszen nagyon erős a vágy arra, hogy mindig on-line legyünk. A folyamatosan on-line jelenlét pedig bizony erőforrás-igényes dolog. Elsőként kezdjük azokkal a dolgokkal, amik nem jelentenek nagy érvágást.

GPS és Bluetooth

Óvatosan a GPS-szel és Bluetooth-szal. Az Android rendszer egyik erőssége a helymeghatározás lehetősége GPS segítségével. A GPS remek eszköz, és sok app épül rá, mint pl. a Google Latitude vagy a Foursquare, viszont nagyon gyorsan fogyasztja a telefonunk akkumulátorát. Ezért ha lehet, kerüljük a használatát. Használjunk erre widget-et (Power Widget) vagy a Kapcsoló appot. De a beállításoknál is ki tudjuk kapcsolni a GPS használatának lehetőségét, korlátozottan ekkor is használható marad pl. a Google Latitude. Ide kapcsolódó tipp, hogy kikapcsolhatjuk a helyzetmeghatározást vezeték nélküli hálózatok segítségével. Ha a GPS nem aktív, a telefon képes kiháromszögelni a helyzetünk. Nem lesz olyan pontos, de még használható, viszont szintén erőforrás-igényes. Ha kell az energia, ezt is kapcsoljuk ki. Beállítások -> Biztonság és hely -> Vezeték nélküli hálózatok. Szintén itt tudjuk kikapcsolni egyébként az előző bekezdésben taglalt GPS-t is.
A GPS-hez hasonlóan szintén felesleges állandóan futtatni a Bluetooth-t, csak akkor kapcsoljuk be, ha tényleg valamit küldeni, vagy fogadni szeretnénk.

Helymeghatározások kikapcsolva

Mobilhálózat

A 3G jó dolog, de ez is gyorsan megeszi a telefon akkumulátorát. Aki nem használja sűrűn, annak legegyszerűbb, ha kikapcsolja. Beállítások -> Vezeték nélküli vezérlés -> Mobilhálózat beállításai, majd itt „Csak a 2G hálózatok használata” opciót pipáljuk be. Ettől természetesen lassabb lesz a böngészésünk, de ha nem irdatlan nagy oldalt nézünk, akkor nem különösebben észrevehető. Ha néha mégis szükségünk van a 3G „erejére”, akkor tegyük fel a 2G-3G widgetet, amivel könnyedén ki – be tudjuk kapcsolni a 3G-t.

Kapcsoljuk be, ha fontosabb az energia, mint a gyorsaság

Fényerő és vibra

Én magam is meglepődtem, hogy milyen alacsony fényerő mellett is használhatóak maradnak a telefonok. Lakásban nomál fény mellet én akár 0%-os fényerővel is tudom használni a telefont, külső fényviszonyok mellett pedig 20 százalékkal használható a telefon. (Ez persze típusonként, na meg igényenként változó lehet). A sok fényhez pedig sok energia kell, ezért sokat tudunk spórolni ezzel. A fényerő állítására is rengeteg widget van, léteznek olyanok is, amik automatikusan szabályozzák a fényerőt. Saját tapasztalatom alapján jobb ezt kézzel intézni.

Egy egyszerű widget is sokat segíthet

A vibra hívásjelzés is jó dolog, de ha kikapcsoljuk, további százalékokat tudunk nyerni maguknak. Ne használjuk se a hívás, se a játék jelzéseire. Sőt, kapcsoljuk ki az Értesítési visszajelzéseket is, hiszen azok sem létfontosságúak.

Alkalmazások

Tudunk spórolni az alkalmazásokkal is. Gondolunk itt arra, hogy ne futtassunk feleslegesen sok programot egy időben. Ezek kiszűrésére a különböző task managerek lehetnek jók. A fizetős változatokban akár automatizálhatóak a programok kilövése, de ha kézzel irtjuk az is jó. Ha nem fontos az állandó webes jelenlét, és a folyamatos szinkronizáció, akkor kapcsoljuk ki a háttérben történő frissítéseket. Ezt a Beállítások -> Adatszinkronizálás menüben találjuk.

Ha kell az erő, kapcsoljuk ki őket

További apróságok

Amoled kijelzős mobiloknál a sötét háttérkép is segíthet az energiatakarékoskodásban. Ha már a képernyő a téma újra, akkor beszéljük az automatikus képernyő lezárásról is. Ezt is jobb kisebbre venni, mindenki találja meg azt, ami a saját szája ízének megfelelő. Beállítások -> Hangok és kijelző -> Képernyő időkorlátja. Aki tud live hátteret beállítani, viszont spórolni szeretne, inkább térjen vissza a hagyományos, statikus hátterekhez. Bánjunk óvatosan a widgetekkel is! Ne pakoljuk tele a képernyőt velük. Sőt, figyeljünk arra is, hogy egyes adatforgalom számláló widgetek (és programok) frissítési gyakorisága is állítható. Ilyen pl. a 3G Watchdog is, ahol meg tudjuk adni, hogy milyen gyakran frissítse az adatokat.

A 3G Watchdog-ban is visszább vehetjük a frissítést

Tartsuk frissen az alkalmazásainkat. Na persze a frissítéseket inkább este intézzük, amikor töltőn van a telefon. De jó ha minden nap utánanézünk, van-e újabb verzió a programjainkból, hiszen egy-egy frissítés gyakran jobb teljesítményt, és kisebb erőforrás használatot hozhat. Böngésszünk ésszerűen és okosan. Az Opera Mini pl. képes a weboldalak kódját és a képeket letömöríteni, így hozzánk egy kisebb méretű, könnyebben feldolgozható változata kerül – ez, ha mobil hálózaton böngészünk, a forgalmunkra is jó hatással lehet. Ha vannak „alap” oldalak, amiket minden nap megnézünk, használjunk inkább hozzájuk RSS feed olvasót – már ahol természetesen van RSS feed. Így időt és energiát spórolunk, hiszen egy felületen látjuk, hogy éppen van-e új cikk, vagy hír kedvenc oldalunkon. Az RSS feed-ek kezelésére én a gReader-t használom, ami a Google fiókunkban lévő, asztali reader tartalmát hozza el mobil eszközre. Remek lehetőségek rejlenek a programban.

JuiceDefender

Végére hagytam egy programot, ami figyel helyettünk. Ha mindezeket lusták vagyunk fejben tartani, vagy fel – le rohangálni a menüben, akkor jó választás lehet a JuiceDefender. Szinte az összes felsorolt dolgot egy kézből tudjuk így irányítani és automatizálni.

Hasonló cikkek
0 4964

0 1679

Szólj hozzá