Home Hardver Elindult az Android One program

Szokástól eltérően most Indiában volt a Google-nek egy nagy rendezvénye. A helyszín választás okkal történt, India a és a hozzá hasonló fejlődő országok az Android következő célpontja. Az Android One pedig kifejezetten az ilyen régiók számára kitalált, és végül elkészült okostelefonszéria: minőség és frissesség megfizethető áron.

Az Android One a Nexus széria kistestvére. Egységesített hardver, megbízható és zárt körű gyártókkal, a szoftver pedig a friss és gyári Android (jelen esetben KitKat). Ennek köszönhetően a frissítés valószínűleg olyan gördülékenyen fog menni, mint a Nexus modellek esetén. A most bemutatott telefonokon Android 4.4.4 található, ám minden bizonnyal – amint az Android L megjelenik – rövid időn belül elérhető lesz rájuk a legfrissebb operációs rendszer.

Az első három készülék a Karbonn Sparkle V, a Spice Dream Uno, illetve a Micromax Canvas A1. A készülékek hardvere belül megegyezik, eltérések csak a külső megjelenésben vannak. A telefonokban 4.5 hüvelykes, 854 x 480 pixel felbontásra képes IPS technológiájú panel található. A burkolat alá az olcsóbb, Kínából származó készülékekben már megszokott MediaTek MT6582 chipet került. Ez 4 Cortex A7-es processzormagot tartalmaz, melyek 1.3 GHz-en üzemelnek. A CPU mellé hasonló „szerény” grafikus processzor társul, egy Mali-400 MP2. Ezen felül említést érdemel még az 1 GB RAM, és a 4 GB belső tárhely. Mindezek fényében természetesen óriási teljesítményt, és a legújabb játékok futtatását nem várhatjuk el az Android One-tól. Azonban a rendszert minden bizonnyal megfelelő sebességgel mozgatja, valamint social és egyéb népszerű alkalmazások nem fognak nehézséget okozni neki. A szűkös gyári tárhelyet egyébként SD kártyával bővíthetjük, úgyhogy a zenéket, dokumentumokat, esetleg filmeket lesz hol tárolni.

  Android_One-Dream-UNOAndroid_One_Karbonn

Spice Dream Uno és a Karbonn Sparkle V

A telefon előlapján egy 2 megapixeles, a hátlapon pedig egy 5 megapixeles, LED vakuval ellátott kamera található. Ez még átlagosnak is mondható, ám az hogy a készülékben két SIM kártya hely van, már-már extrának tekinthető itt Európában. Ázsiában és a többi régióban ez azonban, úgy látszik, fontos szempont. A kapcsolatok terén sem kell szégyenkeznie: 3G HDSPA+ modem, Wi-Fi, Bluetooth, A-GPS és az FM rádió alapfelszereltség. Az energiaellátásról egy 1700 mAh-os akkumulátor gondoskodik, ami nem túl nagy, de a kijelző mérete és visszafogott felbontása miatt valószínűleg elegendő lesz.

Android_One_Micromax

Micromax Canvas

Az első készülékek átszámítva 100-110 dolláros áron kerülnek forgalomba, tehát úgy látszik, sikerült tartani a Google álmát: 100 dolláros, használható okostelefon. A számunkra ismeretlen gyártók mellett egyébként hamarosan nevesebb cégek, mint például a HTC, az Acer vagy az Asus is elkészíti saját Android One modelljét.

Szólj hozzá