Home Hardver A Motorola valóra válthatja a moduláris telefont

Nem is olyan régen söpört végig a „phoneblock” láz a világon, ami egy olyan koncepció vázolása volt, amiben az okostelefonok szétszedhetőek kisebb, jól elkülöníthető elemekre, amelyeket aztán szabadon variálhatunk. A Phoneblock viziója nagyon jövőbe mutató volt, és bár sokaknak tetszett, lényegében csak egy ötlet volt. Úgy tűnik, ez a jövőkép azonban mégsem olyan távoli, a Motorola ugyanis bejelentette, hogy egy nagyon hasonló megoldáson dolgozik már egy jó ideje. A Project Ara néven futó kezdeményezés hátterében az az elgondolás áll, hogy a gyorsan fejlődő okostelefon világban is vannak azért olyan részei a telefonnak, amelyek időtállóak. Amikor egy telefon újabb verziója megjelenik, hiába csak egy-egy paraméterben jobb az előzőnél, ha lépést akarunk tartani a fejlődéssel, kénytelenek vagyunk az egészet lecserélni. Egy moduláris telefonnal a mobil egyes építőelemeit tartóssá tehetjük, míg a kisebb egységeket sűrűbben cseréljük.

A koncepció innentől kezdve nagyjából ugyanaz, amint a Phoneblock-nál. A felhasználó már vásárláskor kiválaszthatja a saját telefonjainak főbb paramétereit kedve szerint, azokat pedig később bármikor módosíthatja, fejlesztheti. Hogy a Motorola mennyire előre jár ebben az ötletben, abból látható, hogy még idén kiadják a modulok tervezéséhez szükséges fejlesztői csomagot, az MDK-t (Module Developer’s Kit). A Motorola saját állítása szerint egyébként már több mint egy éve dolgozik a projekten, és ezek alapján láthatóan meg vannak győződve arról, hogy ez az az út, amerre haladni kell. A cég felvette a kapcsolatot a Phoneblock csapatával is, és bíznak abban, hogy az ötlet köré kialakult közösség segítségükre lesz. A Project Ara-hoz mi is csatlakozhatunk, a leglelkesebb (és valószínűleg legszerencsésebb) önkéntes egyéneket a Motorola ráadásul ajándék telefonnal díjazza.

motorola-phoneblocks

A Motorola adja tehát a gerincet, azonban várja a felhasználók mellett azok csatlakozását is, akik esetleg hardver elemeket gyártanának a készülékhez. Az Ara ilyen szempontból hardveresen is teljesen nyílt és opensource lesz, egységes csatolókkal, és a cég állítása szerint alacsony belépési költséggel – ez már túl jól hangzik, nem igaz? Az operációs-rendszer pedig ami mindezt meghajtja, mi lehetne más, mint az Android. Az Android linuxos alapja jól tűri a különböző hardvereket a háttérben, a hardver gyártók feladata „csak” a megfelelő minőségű driverek előállítása.

A moduláris telefon tehát valami olyasmi, mint amilyen a PC. Szabadon bővíthető, variálható, részletekben fejleszthető. Vannak talán már olyan elemei a telefonnak, amik évről évre nem lesznek annyival jobbak, hogy megérje miattuk az egész rendszert cserélni (pl. kijelző, vagy a wifi modul), de egy jobb kamerát, vagy erősebb akkumulátort lehet, ki-ki cserélnénk. A Motorola és a Phoneblock tehát pont egy olyan úton indul el az okostelefon világában, ami az asztali számítógépeknél már lecsengett. Hogy ez a folyamat itt még tényleg felívelőben van, és fényes jövő áll előtte, vagy csak egy csúfos bukás lesz, nos az idő és a közönség majd eldönti.

Hasonló cikkek

Szólj hozzá