Home Hack Szemmozgással vezérelhető az Android

Ami az elmúlt pár évtizedben sci-fi-nek tűnt, az úgy látszik, szép lassan valóssággá válik. Az, hogy hanggal vezérelhetőek a mobiltelefonok, már nem újdonság, hogy egész mondatokat és kifejezéseket megértenek, szintén hétköznapivá érik. Az Android 4.0 képes arcfelismeréssel kinyitni a készülék képernyőzárját. Egy ügyes csapat még ennél is tovább ment, és a szemünk mozgását használják fel ahhoz, hogy okostelefonunkat irányítsuk. 

Ezt az igencsak a jövőbe illő dolgot a dán Senseye cég valósította meg. A mérnökök ugyanis olyan szoftvert készítettek az Android operációs rendszerhez, amivel a készülék előlapján található kamerával képesek feldolgozni a szemünkből érkező „utasításokat” és azokat átadni a készüléknek.

És hogy milyen funkciókra használhatjuk a szemünket a készítők szerint? Íme pár a legjobbak közül:

  • képernyő aktiválása
  • automatikus scrollozás a weboldalon vagy egyéb szövegben
  • játék

A mellékelt videóban ezekből láthatunk rövid demót. Természetesen a dolog még nem kiforrott és hosszú távon azért elképzelhető, hogy fárasztó lehet a koncentrálás. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a folyamatos megfigyelés jelentős mértékben szívja az okostelefonok amúgy sem túl jó erőben lévő akkumulátorát. A dologból valószínűleg akkor lehet valami, ha megtalálják a megfelelő felhasználási területeket és ehhez megfelelő támogatást tudnak adni az akkumulátor gyártók.

3 hozzászólás to this post

Szólj hozzá