Home Hírek Nagy dobás lehet az Amazon táblagépe

Végre kézzelfogható információkhoz juthattunk az Amazon táblagépéről. Már jó ideje sejthető volt, hogy fejlesztik, de az Amazon kicsit jobban tud (vagy akar) titkot tartani, mint az Apple, így nem szivárogtak róla kétnaponta tervrajzok, skiccek, vagy ellopott tartozékok, sőt még ikon formájában sem tűnt fel sehol!

A cég most az egyik neves külföldi oldalnak, a Techcrunch szerzőjének megengedte, hogy egy órán át teszteljék a készüléket. Az újságírók képet nem közölhetnek a termékről, így csak az ő leírásukra támaszkodhatunk. A tesztelt modell egyébként egy 250 dolláros (azaz kb 50 ezer forintos), 7 hüvelykes, legolcsóbb verzió. Ezzel az árával most kb. ott van, ahol a már – már nevesebb gyártók olcsóbb modelljei (Wayteq xPAD 70, Lenovo IdeaPAd A1). Ami fontos, hogy ezt az árat jóval a legolcsóbb iPad ára alá lőtték be, konkrétan a fele.

A kép csak illusztráció

A készülék belsejéről annyit tudni, hogy egy normál, azaz egymagos processzor található belül, 6 GB integrált tárhelye van, de valószínűleg bővíthető lesz SD kártyával. Ebben, az olcsóbbik verzióban csak wifi található, a 3G csak a jövőre debütáló drágábbik modellben lesz – ami elképzelhető, hogy 10 hüvelykes lesz. A képernyő kapacitív viszont csak két ujjas multitouchra képes, ami azért nem rossz.

Eddig tehát minden unalmas, és mondhatni, hogy szokásos. Amitől tényleg nagy dobás lehet az Amazon táblagépe, az a szoftver, és az Amazon mögött álló, már jó ideje sikeresen futó hálózat. A beszámoló szerint a gépen egy Android 2.2-es található, amit viszont a cég mérnökei olyan szinten átdolgoztak, hogy csírájában sem emlékeztet egy gyári, szűz androidra. Ebben tehát máris előnyben van a többi céggel, akik csak toldozzák, foltozzák a Google rendszerét. Reméljük jól sikerül az Amazon ROM-ja és egy jól működő készüléket dobnak össze. A másik adu-ász a cégnél természetesen a hálózat és kiterjedt szolgáltatások köre, amiket nyújthat az ügyfeleknek. Nemcsak az Amazon féle Android App Store-ra gondolunk, a cég az alkalmazások és a játékok mellet letölthető multimédiás tartalmakat (zenék, filmek, sorozatok) kínál, és persze ne feledjük el az ebookokat sem.

Az Amazon tehát másik végéről közelítette meg a dolgot, és egy átlagos hardver köré egy extra operációs-rendszert és prémium tartalomszolgáltatást ad. Az új Amazon tablet egyébként nem lesz a mostani könyvolvasók kihívója, a cég a már bejáratott és nagy sikerű Kindle könyvolvasókkal párhuzamosan forgalmazza a készüléket.

Szólj hozzá