Home Szoftver Saját operációs rendszert készít a HTC?

Olyan híreket hallani, hogy a HTC kilép az Android zászlaja alól, és relatíve saját platformot indít. A HTC-nél a Sense felületből akár kinőhet egy új platform, amellyel a cég kiszabadulna a Google közvetlen irányítása alól.

Az OpenSense névre hallgató SDK segítségével a külső fejlesztők a HTC saját API-ját is használható programokat készíthetnek. Érthető módon az ilyen alkalmazások csak a HTC készülékeivel lesznek kompatibilisek. A gyártó szerint az SDK-val készített appok belesimulnak a Sense felületbe, nem fognak kilógni a sorból.

Az OpenSense segítségével a fejlesztők elérhetik a HTC API-kat, amelyek segítségével hozzáférhetnek akár a táblagépek tollas beviteli eszközeihez, vagy a 3D-s kijelzőkhöz. A spekulációk szerint – mivel hivatalos dátum még nincs – az SDK valamikor még a nyáron elérhető lesz. Az SDK-val egy időben a cég elindította  HTCdev programot is, amely a saját plaformjuk fejlesztői számára nyújt segítséget és támogatást. Az oldalra a teljes SDK mellett tanulást segítő anyagok és dokumentáció is elérhető lesz.

A HTC-nek, bár rengeteget köszönhet az Androidnak, az utóbbi időben egyre többször „gondja akadt” a Google-vel. A Sense felülettel eddig is próbált kitűnni a tömegből, de az Android 3.0-val ez a kapu bezáródott, a Google nem hagyja, hogy a gyártók lecseréljék a teljes rendszer felületét, csak saját widgeteket és programokat engednek telepíteni. A Honeycomb forrását a gyártó még csak az első számú partnereknek nyitották meg, akik várhatóan nem a felület lecserélésével akarnak kitűnni a többiek közül. A HTC-nek a saját megoldása, a Sense fontosabb volt, mint a friss Android, így fordulhatott elő, hogy a korábban mindig friss HTC-s mobilokon jelenleg még nem elérhető a Honycomb, sőt egyelőre nem is hallani olyan HTC-s készüléket, amin az Android 3.0-as verziója van. A Google-nek a rendszer lezárásával nyilván a platform töredezettségének a minimalizálása a célja. Másrészről a HTC-nek (és a többi gyártónak) viszont érdeke, hogy valamennyire a telefon belseje is különbözzön a másikaktól. A tajvani gyártó Sense felülete már hosszú évek óta ismert, és szeretett, a cég sok pénzt áldozott bele, és láthatóan nem akarja elengedni.

Ha a HTC eltökélt, nem elképzelhetetlen, hogy sokkal jobban kijön a Google zászlaja alól, mint azt bárki sejtette. A Sense lényegében eddig is meghatározta a HTC-s készülékeket, a cég igyekezett erős brandet kiépíteni belőle, még a Windows Mobile 6-os mobilok felületén is Sense futott, amelyekhez hasonló került az androidosokra is. HTC sikere most azon állhat, vagy bukhat, hogy sikerül-e megnyernie a fejlesztőket, és lesznek-e exkluzív vagy premier megjelenések a HTC telefonokra.

Szólj hozzá