Home Hírek Idén ősszel jön az első Android One mobil

Az idei Google I/O-n jelentették be, hogy a Google hathatós közreműködésével el fognak indulni az Android One szériás mobiltelefonok, amelyek a kifejezetten olcsó – 100 dollár alatti – szegmensben fognak helyet kapni. A „projekt” célja az, hogy olyan emberek számára is elérhetőek legyenek az új okostelefonok, és természetesen a friss Android, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy drága csúcskészüléket vegyenek. No meg persze természetesen a Google-nek is jól jön, ha újabb és újabb emberekhez juttatja el az operációs-rendszerét és vele együtt saját szolgáltatásait.

Azért, hogy az olcsó húsnak ne legyen híg a leve, a Google szigorú hardverminimumot hozott, hogy az Android és a szoftverek zökkenőmentesen tudjanak futni az Android One készülékeken is. Ennek persze jót tesz az is, hogy már elérhetőek a piacon olyan processzorok is (lásd a MediaTek chipsetek), amelyek olcsó áruk mellett tudják hozni azt a teljesítményt, amire szükségünk lehet egy ilyen telefonnál. A hardver mellett természetesen a szoftverre is odafigyel a Google, és folyamatosan frissíteni fogja a készülékek operációs rendszerét, ahogy azt például a Nexus szériánál már megszokhattuk.

A három gyártó (Karbonnak, Micromaxnak, Spice) közül elsőként a Spice dobja piacra a készüléket, a Diwali októberben fog megjelenni, de valószínűleg a másik két cég is hamarosan követi saját modellekkel. Az Android One Indiában debütál, és ha jól teljesít, akkor valószínűleg más, szegényebb régióban is útjára indítják. 

 

Szólj hozzá