Home Hírek Google Maps Navigáció már itthon is

Ma délelőtt a Google egy sajtótájékoztató keretében hivatalosan is bemutatta újdonságát, a Google Maps Navigation-t. Az eseményen Darren Baker, a Google mérnöke is jelen volt, aki részletesen bemutatta az alkalmazást, sőt még kérdezni is tudtak tőle a meghívott vendégek.

Az első beszédet Heal Edina – a Google Magyarország vezetője – tartotta. Nincs megállás, a mobileszközök piaca folyamatosan nő, egyre több az itthon értékesített okostelefon. A világon több mint 5 milliárd telefon van, ami azt jelenti, hogy a lakosság 75 százalékán van mobiltelefonja. Aki azt gondolta, hogy most van toppon a mobiltelefon üzlet, téved, a következő években több mobil lesz, mint PC, több milliárd font értékű áru cserél gazdát csak az Egyesült Államokban okostelefonok segítségével.

135 millió android eszköz van a világon, negyed millió alkalmazás van az Android Market-ben, és ha ezek még nem megdöbbentő számok, barátkozzunk meg azzal, hogy 550 ezer androidos készüléket aktiválnak naponta. A mobileszközök lassan, de biztosan átveszik a desktop pc-k és laptopok helyét az emberek környezetében.

A Google mindig is kiemelt helyen kezelte a mobilfejlesztéseket, de mostanra már a friss fejlesztéseket elsősorban mobilra hozzák ki, később pedig az asztali alkalmazásokat frissítik. A mobiltelefonok rohamos elterjedése, és fejlődése felgyorsította a keresés fejlődését a is Googlenél, tudhattuk meg. A mobiltelefonok okosodásával megjelentek a „helyi keresések” is, Amerikában három mobil keresésből egy a helyi információkra vonatkozik.

Ezek után Darren Baker, a Google mérnöke tartott egy igen élvezetes előadást, demokkal színesítve. Elmondta, hogy a Google Maps az egyik leggyorsabban növekedő terület. 200 millióan használják a Google térképszoftverét, és ebből 40 százalék mobilfelhasználó. A Google Maps Navigációját 20 millióan tesztelték eddig világszerte, a felhasználók 20 milliárd kilométert vezettek a szoftver segítéségével.

Az új, 5.8-os Maps szoftverrel érkezett meg a lehetőség arra, hogy immár itthon is navigálhassunk androidos mobilunkkal és a Google Térképével. A térképszoftvert már jóval előbb előkészítették arra, hogy később a navigáció során könnyen használható legyen. Az 5-ös verzióval változtatták meg a térkép renderelési módját. A korábbi, nagy-felbontású képeket lecserélték vektoros megoldásra. A Google Maps így képek helyett csak vektorokat tölt le, a kirajzolást a telefonunk végzi. Miért jó ez nekünk? A vektorok lényegesebben kisebbek, így sokkal gyorsabban tudja letölteni a szükséges adatokat a telefon, ráadásul mindez kevesebb adatforgalommal jár.

Ezek után jött a lényeg persze, amiért ma mindenki ott volt: a nagy bejelentés. A Google ma reggel Magyarországon is aktiválta a navigáció lehetőségét. A navigációs szoftver egy teljes, komplex turn by turn navigációra alkalmas program, amely autós és gyalogos módokat is tartalmaz. Futtatásához minimum 1.6-os Android szükséges, a Google tehát egyértelműen azt akarta, hogy minél több készüléken elérhető legyen az új szoftvere.

Mi a jó a Google által nyújtott megoldásban? Elsősorban például az, hogy naprakész, sokkal frissebb, mint a többi hasonló program. Azonnal elérhető. Van egy androidos telefonunk? Máris ott a program. Nincs telepítés, nincs letöltés, már a zsebünkbe van az egész világ. Bár elsőre apróságnak tűnik, a kereső mégis kiemelkedő eleme az alkalmazásnak. Egy az egyben olyan, mint ha az asztali Google szolgáltatást használnánk. Nem kell egész címeket beírni, mint a szokásos navigációs programoknál, elég egy utcanév, vagy címtöredék, esetleg a bolt név. Elgépeltük? Semmi probléma, a szoftver természetesen felajánlja az esetleges lehetőségeket.  Minden ami a térképen elérhető volt, az a Navigációban is elérhető. Streetview (sajnos ugye pár dolog miatt ez itthon pont nem, pedig az egyik legjobb dolog), műholdas felvételek, forgalmi információk.

Mi történik amikor megtervezünk egy útvonalat a Google programjának segítségével? Hát például az adatokat, az útvonalat – egy környezetet – lementi és eltárolja, így lényegi adatforgalom nélkül képes navigálni. Ha például teljesen nincs vétel, és mégis letértünk az útvonalról, akkor is képes visszairányítani a helyes irányba, ugyanis nemcsak a közvetlen útvonalat tárolja el. A tervezést természetesen akár mi is megváltoztathatjuk bármikor, akár ha azt látjuk, hogy a forgalom a kijelölt úton túl nagy, és van egy jobb, alternatív lehetőség. A kijelölt útvonalat mindig kékkel jelöli a térképen a szoftver, alul az aktuális pozíciónk látható, felül pedig a következő pont, utasításokkal. Az útvonal checkpointjaiba bármikor tudunk előre – hátra navigálni mi is. Tovább extraként megemlíthető, hogy akár a műholdas réteget, akár az „éttermek” réteget is bármikor ráilleszthetjük az útvonalunkra.

Darren után Sigvart Voss Eriksen a Telenor képviseletében mondott pár szót. Természetesen ő is el van ájulva ezektől a technológiáktól, és rettentően örült annak, hogy a Google eljött hazánkba. Elmondta, hogy az okostelefonok és táblagépek megváltoztatták az életünket. Az ügyfeleknek ma már kiemelten fontos az állandó netes jelenlét, az elérhetőség. Nem titok, hogy a Telenornak eddig is fontos volt az Android, és ezek után is az lesz. A cégnél 27 androidos telefon kapható, az okostelefon paletta 75 százalékát a zöld robotos telefonok teszik ki. Nem volt meglepő az a bejelentés sem, hogy a cég okostelefon tarifájába beépítették a Google Maps forgalmát is, így az ingyen böngészés és emailezes mellett a Telenoros ügyfelek immár ingyen is navigálhatnak, korlátlanul.

Ezek után jött pár kérdés. Nem kaptunk pontos választ arra, hogy mikor lesz – ha lesz egyáltalán – nem androidos verzió a navigációs alkalmazásból. A Google egyelőre csak Android platformra fejleszti az alkalmazást. A hazai streetview helyzetéről sem tudtunk meg semmi újat, nem tudni, hogy mikor lesz itthon elérhető ez a fajta extra. Fontos kérdés volt, hogy a Navigációs szoftver kimondja-e az utcaneveket. A válasz egyértelmű: egyelőre magyarul nem. A távolságokat és az útirányt viszont igen. És igen, aki angolul használja a telefont, az ne lepődjön meg, ha így szol hozzá a Navigáció is. Váltani egyelőre a programban nem lehet, az Android környezet nyelvét használja. A gyalogos tervezésbe a program bevonja a friss tömegközlekedési adatokat is.

Röviden és tömören ennyi történt ma. A Google sajtótájékoztatóján nem voltak sokan, a hangulat remek volt. Láthatóan Darren is jól érezte magát, és mi is fontosnak éreztük magunkat, hiszen egy nagy cég mérnöke látogatott el kis országunkba.

Pár kép, az Androidportál cikkéből:

Szólj hozzá