Home Hírek Megérkezett a Google Maps navigációja Magyarországra is

Végre hazánkban is elérhetővé válik a Google Maps navigációs funkciója androidos készülékeken, írja a HWSW.hu. A funkció ezidáig csak egy szűk körben volt elérhető, de augusztus 11-től már mi is használhatjuk a Maps navigációs lehetőségét. A navigációs alkalmazásoknak leáldozott?

A Google Maps Navigation szinte már teljesértékű navigációs szolgáltatást nyújt az androidos készülékek gazdáinak. A teljes érték alatt azt értjük, hogy immár a turn by turn lehetőség is megérkezett, akár utcanév felolvasással is. Mivel a térképek online vannak, nem kell aggódni az elavulás vagy a változások miatt, garantáltan naprakészek lehetünk. Ráadásul a Maps-on már eddig is rengeteg extra funkció volt, elég csak a forgalom nagyságának jelzésére gondolni. Az online jelleg, ami a szoftver előnye, egyben talán az egyetlen hátránya. Az adatforgalommal számolni kell, és az állandó mobilhálózat forgalom szívja a telefon akkumulátorát is. A Maps-t már hosszú ideje fejlesztik, és a legutolsó változtatásokkal egyértelmű, hogy a mérnökök szinte tökéletesre csiszolták a programot. A térképeket vektorosra cserélték, hogy minimalizálható legyen az adatforgalom, így nem kell feltétlen korlátlan, vagy több gigabyte-os csomag. Nemcsak a térkép friss, a közlekedéshez szükséges extra adatok mint például dugók, vagy a forgalom nagysága is folyamatosan monitorozva van. A letölthető térképek egyébként már kisebb részben elérhetőek a programban, így nem lenne meglepő, ha hamarosan tovább bővítenék az offline térképek lehetőségét a szoftverben, így végkép ledolgozva az összes hátrányát a dedikált navigációs programok ellen.

Hivatalos bejelentés egyébként még nem volt, a HWSW.hu egy sajtómeghívó alapján rakta össze a képet. Augusztus 11-én Budapesten tart előadást a Google Maps Navigation termékmenedzsere, Darren Baker, emellett pedig a  Telenor Magyarország kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Sigvart Voss Eriksen is prezentál. A Telenor megjelenése nem lehet véletlen, a cég hazánkban a legerősebb android hívő, aki nem csak forgalmazza a készülékeket, hanem hosszú és folyamatos kampánnyal mellé is állt.

A fejlesztők igazán „nagylelkűek” voltak, a Navigation használatához ugyanis nem kell élvonalbeli telefon, és friss operációs rendszer. Gyengébb készülékeken is képes működni, futtatáshoz minimum Android 1.6 kell, amit már tényleg csak nagyon kevés telefon futtat.

Szólj hozzá