Home Hírek Átvette az Android a vezetést

A tavalyi év utolsó negyedében bekövetkezett, ami már jó ideje látszott a grafikonokból, az Android letaszította sok éves uralkodás után a Symbiant a csúcsról, és a legnépszerűbb mobil operációs rendszer lett, olvasható a hwsw.hu oldalán. Temetni még nem kell a Nokiát, a finn gyártó is tudott növekedni és még biztos van egy-két dolog a tarsolyukban.

A Canalys felmérésében az látható, hogy a Google platformja egy év alatt több mint 600 százalékos növekedést ért el. Ekkora mértékű lépést senkinek sem sikerült tartania, a Microsoft még vissza is csúszott a 2009-es adatokhoz képest (bár az új mobil OS-üknek még adni kell időt nyilván).

A 600 százalékos növekedés több mint 30 millió eladott Android-ot futtató telefont jelent. A Google platformjának részesedése így egy év alatt 4,7 százalékról 32,9 százalékra ugrott. A sikerhez természetesen hozzájárultak a gyártók is, mint például az LG, a HTC vagy a Samsung, akik futószalagon szállították a jobbnál jobb mobilokat. Mindegyik cég jóval meghaladta a tavalyi eladását.

Az Apple gyermeke, az iOS nagyjából együtt nőtt a piaccal, így jelentős mértékben sem előre, sem hátra nem lépett. A nagyobb vesztesek mellett van még a RIM is, aki bár több mobilt értékesített, mint tavaly, mégis közel 6%-ot esett a piaci részesedése. A lista végén a már említett Microsoft van, aki kevesebb mobilt értékesített, mint 2009-ben, így piaci részesedése a növekedések miatt gyakorlatilag megfeleződött.

Szólj hozzá