Home Hack Újabb féreg Android platformon

Ismét attól voltak hangosak az internetes portálok, hogy újabb Android féreg jelent meg. Tegyük hozzá gyorsan, hogy szerencsére az Android Market-et nem érintette a dolog, mivel a fertőzött program(ok) nem került(ek) fel a piactérre.

Arról van szó csupán, hogy egyesek módosítottak több különböző fizetős és ingyenes játékokat. Az így létrejött új appokat terjesztették ingyenes letöltő oldalakon, így aki nem a Marketből, hanem „ismeretlen” forrásból telepítette fel ezeket az alkalmazásokat, azoknak a készülékére felkerült a féreg.

A Geinimi névre keresztelt férget még vizsgálják, hogy pontosan milyen károkat tudott / tud okozni a mobilokon. A legvalószínűbb, hogy a botnetekhez hasonlóan a féreg készítői akár irányítani is tudják a fertőzött mobilokat. Jó hír, hogy a szoftver azért nem túl kifinomult, és nem a háttérben működik. Így például ha valaki távolról egy új programot akar a telefonra telepíteni, a készülék képernyőjén az megjelenik, és a felhasználónak vissza is kell igazolni, hogy „igen, ezt telepítem”.  Ennek ellenére a féreg természetesen jelentős veszélyt és kockázatot hordoz, viszont számunkra jó hír, hogy egyelőre leginkább Kínában terjedt el.

A fertőzött appok (nem a Marketen, hanem ezeket csomagolták újra):

  • Monkey Jump 2
  • Sex Positions
  • President vs. Aliens
  • City Defense
  • Baseball Superstars 2010

Szólj hozzá