Home Fókuszban Bejelentették az iOS 10-et

Tegnap volt a WWDC, az Apple éves fejlesztő konferenciája. Fontos kiemelni, hogy fejlesztői, ez nem kifejezetten a sajtónak és a köznépnek szól, mégis évről évre egyre nagyobb figyelmet kap. Nem véletlenül, hiszen a szoftveres újdonságokra mindenki kíváncsi. A keynoteban is inkább a konzumer emberekre koncentráltak, és egy-egy blokk végén volt pár szó arról, hogy a fejlesztők abből mit kapnak meg, milyen új API-khoz férnek hozzá.

Az iOS 10 újdonságai előtt érdemes megemlíteni, hogy minden platformját frissítette, illetve frissíti az Apple. Lett watchOS 3, tvOS 10, és az OS X-et is végül átnevezték macOS-re. Rengeteg újdonság volt, mi most az iOS 10 fontosabb fejlesztéseit mutatjuk be.

Megújult zárolt képernyő és widget kezelés.

wwdc-widget

Alaposan átszabták a lezárt kijelző kinézetét. A felületi változtatás mellett az értesítések sokkal informatívabbak lettek, több lehetőségünk van interakcióra velük, akár lezárt kijelző mellett. Frissült a Control Center, azaz az alulról elérhető vezérlőpanel. Sajos továbbra sem testreszabható, de kicsit átalakították a kinézetet, a zene vezérlő részek külön, dedikált oldalt kaptak benne, és a Homekit vezérelhetősége is megjelent benne.

Itt lesz szerintem a legtöbb gond, elsőre én sem értettem, hogy mikor hol vannak a widgetek, ráadásul valószínűleg várni kell pár hetet, amig frissítik a fejlesztők a saját widgetüket, mert egy-kettőnél azért van gond. Nem beszélve az értesítésekről, amik még alap esetben is elég bugosak, lásd a lenti képet. Persze ez még béta rendszer, így ezt valós hibának nem szabad felróni.

IMG_6847

A friss Gmail értesítés szövege összekeveredett a korábban már eltüntetett „Tippek” alkalmazás értesítésével

Siri

Minden blokkban (watch, tv, mac, iOS) szerepet kapott a Siri, látható tehát, hogy abszolút központi helyet foglal el az Apple digitális asszisztense az operációs rendszerekben. iOS fronton legnagyobb újdonság, hogy a Siri nyit a fejlesztők felé, így ezentúl már nem csak az Apple beépettt alkalmazásait tudja kezelni, hanem külsőket is.

QuickType

Külön blokk a billentyűzetnek? Először én is érdekes fejet vágtam, de a végére már az államat kerestem inkább. Alaposan felturbózta a saját billentyűzetét az Apple. A szavak felismerése és előjelzése mellett a válaszokat, és magukat az üzenetek tartalmát értelmezi. Naptárbejegyzést tud létrehozni, kontaktot megjeleníteni, emailekben keresni, pusztán azért, mert erről beszélünk éppen valakivel.

Fotók, videók

Ráncfelvarrást kapott a Fotók alkalmazás is. Megjelent az arcfelismerés, illetve tematikus kategorizálás lehetősége is. Felzárkózásnak lehet mondani, de megjelent az automatikus story készítése a képekből videókból. Más platformkon ezekkel már mind találkoztunk, szóval semmi újdonság. Talán azt lehet megemlíteni érdekességképpen, hogy az elemzéseket a telefon végzi, nem az Apple szerverei. Így pl. az arcfelismerésnek kell idő, mire végigpásztázza a könyvtárunkat, cserébe viszont nem kell a használatához feltétlen internet.

Maps

Tovább nyomul a saját térkép alkalmazásával az Apple is. Okosabb lett, és nyitottabb is, így pl. már asztalfoglalásra és Uber rendelésre is tudjuk használni. Utóbbi szolgáltatás elég sokszor megjelent a Keynote során, nem lennék meglepve, ha hamarosan még szorosabbra fűzné a viszonyt a két cég.

Apple Music

wwdc-applemusic

Újrarajzolt Apple Music

Nem kerülhette el az átalakítást az Apple Music sem.Teljesen újra lett tervezve, egetrengető új featuret nem tudunk említeni, talán csak a dalszövegek megjelenítését.

Apple News

Ismét egy olyan blokk, ami számunkra elég unalmas. Az Apple híraggregátor alkalmazása / platformja is ráncfelvarrást kapott, és megjelentek benne a feliratkozási lehetőségek is.

HomeKit

Megjelent a dedikált HomeKit app (újabb app az Extrák könyvtárban amit el kell dugni?…) Itt nyilván az okosotthont építők fognak taposolni, belőlük azért valószínűleg kevesebb van itthon. De a lényeg, hogy egy felületen tudjuk állítani az összes okos kütyüt a lakásban, amit iPad és iPhone mellett az óránkról is vezérelhetünk.

Telefon

Bár lassan abszolút másodlagos, vagy inkább harmadlagos funkció a készüléken a telefonálás, de azért még mindig van mit alakítani rajta. A voicemailen kívül ami nekünk is érdekes lehet az az, hogy külső gyártók VoIP hívásai is beköltöztek a telefon alkalmazásba, és megkapták azokat a lehetőségeket, amiket a nagy telefonos app. Lock screen, előzmények, kedvencek.

Üzenetek

Ez volt a Keynote azon része, ahol valószínűleg az értelmesebb nemzedék, a felnőtt generáció csak nézett. Az Apple konkrétan egy MSN Live Messengert épített az eddig pofon egyszerű Üzenetek alkalmazásba. A belinkelt tartalom felismerése és parseolása még oké, videónál hasznos. De a szöveg automatikus emoji-vé alakítása, vagy a 3x nagyobb emojik, a „matricák”, a titkos üzenetek, mind-mind bazári frissítések. A szövegbuborékok effektjeiről és a rajzolás lehetőségéről még nem is beszéltünk… Kínában biztos tapsol most mindenki, de én csak nézek magam elé, hogy miért?

Ez nem minden, az iOS 10-be rengeteg újdonság került bele, amit valószínűleg a napokban még mindenki felfedez. Az egyik legnagyobb feature, amit végülis érthető okokból nem reklámoztak, az például az, hogy a ezentúl lehetőségünk van a gyári Apple alkalmazásokat is letörölni. Bizony, bye bye iránytű, HomeKit, Apple Watch… A törlés teljesen hasonló módon megy, mint a többi alkalmazás esetében. Ezzel egyidőben természetesen az App Store-ban meg is jelentek az alkalmazások, hiszen ha valaki vissza szeretné tenni, akkor újra le tudja tölteni. Ez már valami!

13452936_10154314213178750_269611953_o

Viszlát Otthon app!

A béta tegnap estétől már elérhető a fejlesztőknek, a publikus béta júliusban jön, a végső release pedig ősszel. Kompatibilitás terén megtörtént, amire vártunk, az Apple elengedte a 4s készüléket, a legrégebbi iPhone, amit támogat az iOS 10, az iPhone 5. iPad fronton semmi extra, az összes Mini modell is megkapta érdekes módon a rendszert, sőt még az ősrégi iPad 2 is.

 

 

Szólj hozzá