Home Programok Tartalomblokkoló a Mozillától, iOS-re

A Mozilla nemcsak a Firefox böngészőt készíti, mellette bőven van még egyéb projekjte is. A legújabb a Focus by Firefox, ami egy reklám / tartalom blokkoló iOS 9 rendszeren futó Safari böngészőhöz.  Az Apple a iOS 9-es verziója óta teszi lehetővé, hogy a Safarihoz külső programot, azaz extensiont, készítsenek a fejlesztők.

A Focus by Firefox ingyenes, nyíltforrású, pillanatok alatt beállítható tartalomblokkoló. Ez jól hangzik, de mit is jelent? A hirdetések mellett a social és egyéb tracker scripteket is ki tudja szűrni, így fokozatosan tudjuk beállítani, hogy mit szeretnénk engedélyezni, és mit nem. A többi hasonló program mellett tagadhatatlan előnye – amit ők is kiemelnek az alkalmazás bemutatásakor -, hogy a Mozilla, mint készítő a szoftver mögött a megbízható „harmadik fél”.

A tartalomblokkolók használata nyilván gyorsíthatja a böngészést, illetve csökkentheti az adatforgalmunkat is részben (főleg ha bekapcsoljuk a block web fonts opciót is). Emellett, aki kényes a privacy-ra, az is megelégedéssel használhatja.

 focus_by_firefox  focus_by_firefox2

Beállítása és használata pofongyegyszerű, telepítés után csak elindítjuk, és a rövid bevezetőben olvashatjuk, hogy a Beállítások -> Safari -> Tartalomblokkolók részen aktiválhatjuk az alkalmazást. Egyszerre egyébként több tartalomblokkoló szoftvert is használhatunk, bár kérdéses, hogy van-e haszna több hasonló elven működő alkalmazást fenntartani erre.

appstore

Hasonló cikkek

Szólj hozzá