Home Hírek Megjelent az Android 5.1

Frissítés érkezett az android legújabb, 5-ös verzióágához, és noha az újdonságok listája nem túl bő, azért van miről beszámolni. Az 5.0 meredek változás volt a korábbi verzióhoz képes, hiszen vele érkezett meg a telefonra a Material design. A szép új felületnek, és átgondolt animációknak azonban volt árnyoldala, sokan panaszkodtak idegesítő bugokról, lassú rendszerről. Ha minden igaz, végre megszűnik a memória szivárgás, és a wifi kapcsolódási probléma is, éljen!

Az 5.0 tehát nem a legjobban sikerült rendszer volt a Google részéről, de talán az 5.1 javít rajta. Az egyik „újdonság” a dual sim támogatása. Erre sokan felkapják a fejüket, hiszen eddig is voltak dual simes androidos mobilok, akkor most mi történt? Csupán annyi, hogy most már hivatalosan is bekerült az Android rendszerbe ez a feature, az eddigi dual simes megoldásokhoz a gyártóknak kellett külön faragniuk az operációs rendszert. Másik újdonság még, ami ide tartozik, a HD Voice minőségű hívások megjelenése. Ennek használatához persze mind a hálózatnak, mind pedig a másik telefonnak is támogatnia kell ezt a megoldást.

A Device Protection sokak által várt biztonsági megoldást hoz el végre. Az iOS rendszeren már régóta létező feature lényege, hogy a telefont a tulajdonos által használt Google fiókhoz köti az operációs rendszer, aminek hála még a gyári beállítások visszaállítása után sem lehet más fiókkal használni. Az ellopás ellen nem véd, de legalább annyit tettünk a tolvajok ellen, hogy nem tudják használni a telefont. (Az persze más kérdés, hogy az Android készülékre könnyedén flashelhetünk új ROM-ot, azt nem tudjuk, hogy a Device Protection ebben az esetben is működik-e).

lollipop_share

Említést érdemel még, hogy az állapotsorból elérhető gyorsbeállítási panelen immár wifi és bluetooth kapcsolatainkat is kezelhetjük, nem kell bemászni hozzá a fő beállítási részhez. Az Android 5.1 első körben Nexus 5, Nexus 10 és a WiFis Nexus 7 készülékekre érhető el, várhatóan azonban a többi Nexus modell is megkapja lassan. Az más kérdés, hogy rajuk kívül mikor jut el bármilyen más készülékre, hiszen a március eleji adatok alapján az Androidot futattó készülékek alig több mint 3 százalékán található meg a Lollipop.

Szólj hozzá