Home Egyéb A kémkedő alkalmazások már a spájzban vannak

Azzal mindenki tisztában van, hogy néhány alkalmazás elég sok dologhoz szeretne hozzáférni a mobilunkon. Persze az nem baj, ha a Google Maps, vagy a Waze elkéri a helyzetünket, mert nélküle elég nehezen tudna navigálni. Az már azonban jóval aggodalmasabb, amikor egy egyszerűnek tűnő játék szeretne hozzáférni ehhez, és még például az üzeneteinkhez, fotóinkhoz.

A legtöbb okostelefonon a telepítés előtt általában a bolt jelzi, hogy mihez szeretne hozzáférni az alkalmazás, ám ezen hajlamosak vagyunk gyorsan túllépni, és egyszerűen csak az „OK” gombra tappolunk. Pedig erre illene odafigyelni, ha nem akarjuk, hogy egyes cégek túl sokat tudjanak meg rólunk, illetve az sem mellékes, hogy az ilyen extra dolgokat figyelő játékok, szoftverek jóval komolyabban használják a készülékünk erőforrásait, akkumulátorát, mint amennyire kellene.

Valószínűleg ezt elégelte meg a Carnegie Mellon számítástechnikai professzora, Jason Hong, aki létre is hozta a PrivacyGrade nevű oldalát, ahol összegyűjtötték a népszerű androidos alkalmazások kémkedési szokásait. Az appokat különböző kategóriákba sorolják, attól függően, mennyire megkérdőjelezhetőek a tevékenységük. Az értékelés A+-tól D-ig terjed, ahol értelemszerűen az A+ a legjobb, a D a pedig a legrosszabb.

Az adatbázisban nem kevesebb, mint 1 049 594 alkalmazás található. Az appok között kereshetünk, és akár kategóriák szerint is leszűrhetjük őket, így elég könnyen megtalálhatjuk azokat, amik minket érdekelnek. Az értékelés mellett az alkalmazás adatlapján részletesen láthatjuk, hogy milyen információkhoz szeretne hozzáférni, sőt még azt is megtudhatjuk, hogy a fejlesztők milyen 3rd party library-ket használtak fel az app-ban. (Ezek általában különféle felhasználó követő, és hirdetéseket megjelenítő dolgok.)

További részletek, információ és bőséges statisztika a PrivacyGrade oldalán.

Hasonló cikkek
0 4961

0 1679

Szólj hozzá