Home Hírek A tegnapi Google I/O legfontosabb momentumai

Tegnap volt a Google I/O első napja, amire az egész internet odafigyelt. Tudtuk, hogy valószínűleg jön majd új Android, új projektek, netán új hardver. Nos, a Google nem volt szűkmarkú, rengeteg újdonságot kaptunk. Lássuk ezeket címszavakban.

Android L

android_l

A KitKat-es bélyegzőkön még meg sem száradt a festék, de máris itt az új Android. Ezzel persze tovább nő a piac fragmentálódása, de nincs mese, előre kell menekülni. Most nincs semmilyen édesség név, csak egyszerűen Android L az új verzió kódneve. A szokásos újításokon kívül (sebesség növekedés, UI frissítés) tényleg vannak olyan mélyen leledző változások, amelyek alaposan megváltoztatják a rendszert. Például az értesítések okosodnak, lezárt kijelző mellett is interakcióba léphetünk, sőt a teljes képernyőn futó alkalmazások esetén is láthatjuk őket. A Dalvik futtatási környezetet lecserélik az új ART-ra, amely frissebb, gyorsabb. Megjelent az Android Extension Pack, amely tovább támogatja az alacsony szintű hardver elérést. 

Megjelenés? Végleges verzió majd ősszel, addig a fejlesztők próbálhatják csak ki a „developer preview” kiadást.

Material Design

A Material Design a Googlenél az új, egységes megjelenés kódexe. Nemcsak az új Android, hanem a Chrome OS, illetve a vállalat többi (webes) alkalmazása erre épül. Egységes színek, animációk, ikonok.

Project Volta

Az egyik legfontosabb újítás a Project Volta, amely az akkumulátor használatot hivatott normalizálni. A Jobs Scheduler API felelős azért, hogy amíg a telefon alvó módban van, kevesebb energiát használjon. Ezen felül egész pontosan meg tudjuk majd nézni, hogy az alkalmazások hogyan fogyasztanak. 

Google Play Services

Fontos újdonság, hogy átalakították egy kicsit a frissítési rendszert. A biztonsági javításokat ezentúl nem magával a teljes rendszer frissítésével oldják meg, hanem az Android rendszer a Google Playen keresztül telepíti. Így gyakrabban kapunk javításokat az operációs-rendszerhez, és biztonságosabb maradhat a környezetünk. Személyes adataink védelméről egy új, központi menüben tudunk majd gondoskodni.

Android Wear

android_wear

A viselhető androidos eszközök nem újdonságok, de most is szóba került, és két konkrét terméket be is mutattak. Az LG G Watch 299 dollárért, míg a Samsung Gear Live 199 dollárért megvásárolható lesz. A Google-hez kicsit közelebbi Motorola 360 okosóra bejelentése nem történt meg, várhatóan a nyáron lesz kapható.

Android Auto

android_auto

Bizony, az Android tényleg mindenhol ott lesz, nem csak az óránkon, hanem az autókban is. Az első Android Auto-val készülő gépjárművek még idén legördülhetnek a szalagról. A felületet egyszerűsítették az Android alapváltozatához képest, és nagy hangsúlyt fektettek a hang alapú irányításokra is. Arról nem volt szó, hogy esetleg utólagosan beépíthető hardvereken is elérhető lesz-e, így esetleg a régebbi típusokban is használható lenne az Android.

Android TV

android_tv

Az autó után már nem is meglepő, hogy a Google a nappalinkat is megpróbálja (újra) bevenni. A Google TV lagymatag sikere után átgondolva, és felfrissítve jön az Android TV, amelynek felületét kifejezetten a nagy képernyőkhöz tervezték. A Play Store természetesen itt is jelen van, és integrálva van minden hasznos Google szolgáltatás is, mint például az intelligens keresés. Az Android TV futhat közvetlen a tévén, de set-top box formában is kapható lesz. Mindkét megoldás mellé kapunk kontrollert az irányításhoz, de természetesen hangunkkal, és egyéb androidos eszközünkkel vezérelhető lesz a tévé (telefon, android wear…). Csak remélni tudom, hogy ez most tényleg jól fog elsülni, és hogy talán Európa is kap az Android TV-ből. Hardverpartnerek: Sony, Sharp, Razer, illetve az ASUS.

Chromecast

Nem feledkeztek meg a legkisebb és legolcsóbb Google hardverről sem. Nagyon sok újdonságot kapott a Chromecast. Így például a Chromecasthez való kapcsolódáshoz már nem kell azonos wifi hálózaton lenni az eszközzel. De a legnagyobb újdonság mégis az, hogy az Androidos telefonunk vagy tabletünk képernyőjét tudjuk mirrorozni a tévére a Chromecast segítségével.

Android és Chrome OS

android_chromeos

Bejelentették, hogy az Android appok futtathatóak lesznek Chrome OS alatt, de ez csak az egyik pont, ahol a két operációs rendszer össze lesz fűzve. Hasonlóan az iOS és OS X kombinációhoz, hogy a két rendszer sokkal szorosabb kapcsolatban lesz, például az értesítéseket megkaphatjuk a Chrome OS alatt is, illetve használhatjuk a telefon szolgáltatásait a laptopunkról.

Google Fit

Mondhatnánk, hogy az Apple után mennek, de valószínűleg nem az elmúlt pár hétben találták ki. A Google új Fit platformjában az összes sport és egészségügyi adatunkat aggregálhatjuk. Az alkalmazások hozzáférhetnek az adatokhoz, és természetesen ők maguk is írhatnak be újakat.

Android One

android_one

Az egyik legnagyobb dobás. Az Android One a Google új kezdeményezése, hogy jó minőségű, de alacsony árú eszközöket szállítsanak a fejlődő piacokra. Az Android One lényegében megszab több kritikus paramétert, amelyeket a gyártóknak be kell tartani. A Micromax modell esetén ez például 4.5 hüvelykes kijelző, dual-SIM támogatása, mindez kevesebbért mint 100 dollár. Stock android, Google Play szolgáltatásokkal, automatikus frissítésekkel.

Ami számunkra lejött, az az, hogy az Android mára tényleg már nemcsak egy mobil / táblagép operációs rendszer, hanem lassan egy ökoszisztéma, amely behálózza az életünket. Ott van a kezünkön, zsebünkben, az autókban, nappalinkban, munkahelyünkön. Ez természetesen nagyon kényelmes lehet nekünk, viszont másik oldalról egy kicsit félelmetes is, hiszen így tényleg minden információt tudni fog rólunk a Google. És amíg ezt csak arra használják, hogy releváns hirdetéseket kapjunk, addig semmi baj. De vajon mi történne akkor, ha rossz kezekbe kerülnének ezek az adatok, vagy éppen egy sötét napon öntudatra ébredne a SkyNet?

Szólj hozzá