Home Hardver Firefox OS és az MWC

A Mozillának és partnereinek is volt mondani és mutatni valója az MWC-n. Több fontos dolog is történt, mint például bejelentettek új referencia telefonokat, frissült a Firefox OS megjelenése, és még lejjebb nyomják az okostelefon árakat.

Míg korábban a 100 dollár jelenthette a lélektani határt egy-egy okostelefonnál, most a Mozilla szeretné ezt még lejjebb tolni. A szervezet állítása szerint hamarosan vehetünk Firefox OS-t futtató telefonokat mindösszesen 25 dolláros áron. Ezt a friss megállapodás teheti lehetővé a sanghaji Spreadtrum nevű vállalattal. Az új referencia készülék alapja a cég Spreadtrum SC6821 chipsetje lesz.

Persze emellett a másik irányba is elmozdul a Firefox OS, hiszen az MWC-n bemutattak viszont olyan modelleket is, amelyek a korábbi hardvereknél is jobbak, és talán a „középkategória” határát is súrolhatják. A Firefox OS Flame központi egysége az 1,4 gigahertzes Snapdragon MSM821, kétmagos processzor, memóriája pedig kiépítéstől függően 256 MB és 1 GB között lehet. A mobil 8 GB beépített belső tárhelyet, AGPS-t, NFC-t, elő és hátlapi kamerát is kapott. A maximum 3G kapcsolatra képes mobil 4,5 hüvelykes 854 x 480 pixel felbontású kijelzőt és 1800 mAh-ás akkumulátort kapott.

A referencia modellek mellet több új mobil is csatlakozik a Firefox OS-hez, a ZTE színében az Open C és Open II, a Huawei-től a Y300, az Alcateltől pedig a One Touch Fire C, Fire E, illetve a Fire S. Utóbbi gyártó egyébként bemutatta a Fire 7 elnevezésű, 7 colos Firefox OS-t futtató táblagépét is. A készülékek a hírek szerint már a következő hónapokban a boltok polcaira kerülhetnek.

A hardveres újdonság mellett a mérnökök hoztak pár szoftveres finomságot is. A Firefox OS gyorsan és dinamikusan fejlődik, az új verzióban kicsit áttervezték a felületet, intuitívabb és könnyebben használható navigáció jellemzi, kapott univerzális keresőt, és új funkciót is támogat, mint például a két SIM kártya vagy az LTE.

Szólj hozzá