Home Programok Már magyarul is tud a Duolingo, a legjobb nyelvoktató alkalmazás

A héten jelentette be a Duolingo, hogy a nyelvtanulási alkalmazásaiban – és természetesen a weboldalán is –  elérhető immár a magyar nyelv is. Így magyar felhasználók számára is elérhetővé vált az egyébként teljesen ingyenes nyelvtanulási rendszer. A cég emellett jelezte, hogy a közeljövőben további nyelveket fog bekapcsolni a szolgáltatásba.

Duolingo sikere abban rejlik, hogy játékossá, élvezetéssé teszi a nyelvtanulást. A tananyagokat leckékbe (játékokhoz hasonló pályákba) szervezik, a fejlődésünket pedig interaktív ábrákon követhetjük. A rendszerből nem hagyták ki a közösségi opciót is, a Duolingot összeköthetjük a Facebook fiókunkkal, így barátaink eredményeit is nyomon követhetjük. Ez természetesen a legtöbb embert tudat alatt motiválja, és így még jobban halad a tanulással.

duolingo

Egy lecke általában egy jól körüljárható téma, és annak alapszavai köré épül. A feladatok változatosak: van hogy az adott nyelvről kell fordítani magyarra, van, ahol ki kell választani a helyes megoldásokat, máshol pedig hallás után kell leírni a szavakat. A játékokhoz hasonlóan több életünk van, és ha hibázunk, egy szívecskének annyi. A játék nem szőrös szívű, ahol csak kicsit tévedtünk, vagy nem teljesen jó kifejezést használtunk, jelzi. Nemcsak olvasni és írni kell, van olyan feladat, ahol nekünk kell kimondani a kifejezéseket, más esetben pedig a program által felolvasott szöveget kell megérteni, értelmezni.

A Duolingo üzleti modellje is érdekes. Az alkalmazások és a weboldal használata ingyenes, ráadásul reklámoktól mentes. A pénzt abból szerzik meg a projekt fenntartására, hogy valós szövegeket is lefordíthatnak a felhasználók, amelyeket aztán a cégek felhasználnak. A két legnagyobb és talán a leggyakrabban említett ilyen „vásárló” például a Buzzfeed és a CNN. Az adott szövegről több fordítás is készülhet, a közösség szavazza meg a legjobbat.

Húszmilliós felhasználói táborával a Duolingo a világ első számú edukációs alkalmazása lett mind a Google Play, mind az iTunes alkalmazásboltokban. Az Apple 2013-ban az Év iPhone alkalmazása, a Google pedig a „Best of best” Android alkalmazás díjat ítélte oda neki.

A Duolingo célja a szoftver folyamatos fejlesztése mellett az, hogy valamilyen formában bizonyítványt állíthasson ki, ha egy felhasználó elvégezte a leckéket. Ez természetesen nem lenne azonos egy nyelvleckével, de már jelezné, hogy a felhasználónak valamennyi (használható) tudása már van az adott nyelvben.

Mobilalkalmazások letöltése:

gplog

appstore

Hasonló cikkek

Szólj hozzá