Home Programok Filedrop: egyszerű fájlmozgatás a mobiltelefon és a számítógép között

Az élet úgy hozza, hogy valahogy mindig rákényszerülök a keresztplatformos megoldásokra. Amikor Windows Phone-os telefonom volt, akkor Linuxot használtam desktopra, amikor iPhone-ra váltottam, akkor pedig Windowst használtam már jó ideje mind munkahelyen, mind pedig otthon. Ezzel a felállással viszont többször kell hanyagolnom az iOS és Mac OS közötti tökéletes ökoszisztémát. Az egyik ilyen fájó hiányosság például az AirDrop, azaz fájlok egyszerű mozgatása az eszközök között.

Olyan szoftvert, megoldást, programot keresem, amivel egyszerűen tudok egy-egy fájlt (tipikusan egyébként fotót, screenshotot) mozgatni a gép és a telefon között. Ezek a képek általában olyanok, amiket nem akarok később megtartani, de még archiválni sem. Nem szeretném a hipersterilen tartott Dropboxot beszennyezni vele, és egy hasonló Dropbox alternatívát futtatni a gépen és a telefonon ezen képek miatt sem. Az nem megoldás (amit eddig használtam), hogy elküldöm magamnak emailben, mert így a képek az ottani tárhelyemet foglalják, és törölgetni kell őket. Persze ott a kábel, rádughatom, és syncelhetem, de általában a telefonon csak azokat a képeket tartom meg és syncelem, ami fontos. Ráadásul a macskák oda vannak a drága fehér kábelekért, így nem kockáztatok feleslegesen.

 filedrop_send filedrop_telefon

Balra az asztali kliens, jobbra pedig a telefonos verzió

 

No ilyen hosszú bevezető után jöjjön a győztes, ami puritánságával és egyszerűségével fogott meg. Lényegében elhozza az AirDrop funkcionalitást a Windows felhasználóknak is. A Filedrop pontosan azt tudja, amit én szerettem volna. Fájlokat továbbítani a gép, és a telefon között, egyszerűen, “felhő” nélkül. Akkor fut a program, amikor én akarom, azt másolja át, amit én mondok neki. A kliens program a számítógépen meglehetősen egyszerű, egyetlen lényegi beállítás az alapértelmezett letöltési könyvtár megváltoztatása. A mozgatás természetesen oda-vissza megy, még a mobiltelefonon lévő vágólap tartalmát is át tudjuk küldeni a pc-re (sajnos ez visszafelé valamiért nem működött, a gépről nem tudtunk linket küldeni a telefonra). Ettől eltekintve a Filedrop számomra tökéletes alkalmazás arra a problémára, amit felvázoltam a bevezetőben. Ha esetleg közben megtérek, és Mac-es gép kerül a családba, nem kell aggódni, hiszen a Filedrop deskop kliens az Apple operációs rendszerére is elérhető – bár akkor már ott az AirDrop. Az Android verzió jelenleg “coming soon” állapotban van, talán hamarosan elkészül, és akkor a droidos felhasználók is kipróbálhatják milyen egyszerű is a Filedrop.

A Filedrop desktop része ingyenes, a mobiltelefonon futó app azonban fizetős, kapaszkodjatok meg, kemény 0.89 eurót kell a leszurkolni érte. Én azt mondom, hogy ennyit megér nekem, hogy nem kell semmilyen újabb felhőben megutaztatni a képet, amit át akarok tenni a telefonról a számítógépre – kábelek nékül.

Letöltés:

Hasonló cikkek
1 hozzászólás to this post

Szólj hozzá