Home Hírek A Nokia és a Microsoft lesz az új Apple?

Mielőtt megköveznének az apple-fanboyok és brókerek, a cím természetesen átvitt értelemben értendő csak. A friss AdDuplex adatai alapján ugyanis az látszik, hogy a Windows Phone platform 90 százalékáért kizárólag a Nokia készülékei felelnek. Nem volt ez mindig így, a platform startjánál mindegyik gyártó a nulláról indult.

A Nokia viszont nagyrészt egy lapra tett fel mindent. Nem volt versenyképes és már jól bejáratott platformja, mint például a Samsung-nak vagy a HTC-nek. Nyilván ezért is, a finn cég apait-anyait beleadott, és teljes vállszélességgel a Microsoft operációs-rendszere mellé állt. A többi gyártónak ez a vonal inkább kísérletezés volt, a mobiltelefonos bevételeik nagy részét ekkor már az Androiddal értékesített telefonok tették ki. Ha időben kapcsolt volna a Microsoft, és nem késik ennyit egy új mobil operációs rendszerrel, könnyen lehet, hogy most a Windows Phone tartana ott, ahol az Android. A nagy késésnek megvolt azonban az ára, az Android több évnyi előnyben volt minden tekintetben .

adduplex

A gyártók így nem is törekedtek arra, hogy újabb és újabb készülékekkel próbálkozzanak, netán még a szoftveren javítsanak, hogy az embereknek megérje váltani Windows Phone-ra. Nem úgy mint a Nokia. A finn cég futószalagon szállította a Lumia készülékeire azokat az alkalmazásokat, amelyekkel a kicsit még kezdetleges operációs-rendszer főbb hiányosságait elfedték, kiegészítették. A cég ezeknek köszönheti most, hogy szinte már nyomasztóan uralja a Windows Phone-os készülékek piacát.

Egy évvel ezelőtt még csak 76%-os részesedéssel bírt a Nokia, a tavalyi hónapban már 89%-on állt ez a mutató, ebben a hónapban pedig már át is lépte ezt. Köszönhető mindez annak, hogy ő az egyetlen olyan gyártó, aki folyamatosan újabb készülékeket dob piacra, ráadásul úgy, hogy a teljes árpalettát igyekszik lefedni. Az olcsó készülékek már a Windows Phone 7-es vonalán is megjelentek, ám igazán nagyot a Windows Phone 8-at futtató, rendkívül kedvező árú Lumia 520-as aratott a finn cég. A platform töredezettség itt jóval kisebb, mint az Android-nál, a 7-es verzió már csak a piacon lévő készülékek 25 %-án található meg. Ez egyébként kerek 5 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz. A Windows Phone 8 részesedése tehát családon belül is gyorsan nő, míg a 7-es folyamatosan csökken.  Az AdDuplex felmérésében már megjelent a Nokia új zászlós hajója, a 1520-as is, amely ugyan még csak 19. a Windows Phone-ok részesedési listáján, ám ilyen rövid idő is elég volt neki ahhoz, hogy megelőzze a Huawei Ascend W2 vagy a Samsung ATIV S Neo modelleket.

A Microsoft a Nokia felvásárlásával igen erős alapokra helyezte a platformját. Ők adják a szoftvert, a Nokia pedig a hardvert. A szoros együttműködés 2 év alatt torkolt végül felvásárlásba. Az MS ennek ellenére szilárdan állítja, hogy ők továbbra is az szeretnék, ha nem egyoldalú lenne a Windows Phone platform, és más gyártók is készítenének olyan telefonokat, amelyeken Windows fut. A jelenlegi helyzetben viszont úgy látszik, hogy csak a Nokia képes olyan ökoszisztémát kialakítani, amely felveheti a versenyt az Android és az iOS rendszerekkel. És ahogyan azt egy korábbi cikkükben már írtuk, lehet nem is baj, hogy ha ennyire domináns a Windows Phone-nal a Nokia, lehet csak így tud életben maradni, és megfordítani a csatát, amely a felhasználók kegyeiért zajlik.

Szólj hozzá