Home Hírek Emelkedett a mobil malwarek száma, még mindig az Android a fő célpont

Az F-Secure friss „Mobile Threat Report” alapján a mobilokra készített malware alkalmazások száma tovább növekedett. A harmadik negyedévben a számuk a 259-et is elérte, ami 26 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. Az elemzések szerint a malware-ek nagy része – egészen pontosan 97 százaléka- – az Android platformot támadta, további 3 százalék pedig a Nokia már korosnak mondható Symbian operációs rendszerére íródott.

Meglepő így vagy sem, de a vizsgált malware-ek között nem volt se iOS, sem pedig Windows Phone rendszerre készült. A számok nem légből kapott információkra támaszkodnak, a Google Play Store-ból, az Apple App Store-ból, külső marketplace-ekből és az F-Secure mobil termékeit futtató felhasználók adataiból álltak össze. A növekedés egyik oka az  Androrat APK toolkit megjelenése lehet, amelynek a segítéségével könnyedén lehet rosszindulatú kódokat elhelyezni, legitimnek tűnik Android alkalmazásokban. Az emeletdíjas SMS küldő trójaik is még mindig népszerűek a malware gyártók között. Minden ötödik  malware zombi hálózatot készül építeni telefonunkból úgy, hogy megfertőzi és távolról irányhatóvá teszi azt.

Fontos azonban kiemelni, hogy a Play Store-ban kevesebb káros alkalmazás jelent meg, mivel a Google fokozta az erre irányuló biztonsági intézkedéseket.

Szólj hozzá