Home Hírek Elindult a Jolla rendszer alkalmazástere

Egy kis másvilág. Elindult a Jolla platform saját piactere, a Jolla Harbour. A Jolla egy startupból nőtte ki magát egészen addig, hogy elkészült a megálmodott termék és rendszer. A projektet 2012-ben egykori Nokia alkalmazottak, és MeeGo rajongók indították útjára azzal a céllal, hogy MeeGo alapú okostelefonokat dobjanak piacra.

Nos, a MeeGo nevet elhagyták, de továbbra is Linux alapú mobil operációs rendszeren dolgoztak, ami el is készült, és a Sailfish OS névre hallgat. A Jolla telefon előrendelésére idén májusban volt lehetőség. A készülék az akkori specifikációk alapján elég jónak számított, azonban az azóta eltelt pár hónapban már jócskán túlnőtték a telefonok a májusi specifikációkat. A telefont Qualcomm dual-core processzor hajtja, 16GB beépített tárhelye van, kijelzője pedig 4.5 hüvelyk átmérőjű IPS panel qHD felbontással. A készülékben hátul  8, elől pedig egy 2 megapixeles kamera található Ami az egyik legérdekesebb dolog a Jollában, hogy bár a telefon operációs rendszere nem Android, a készülék mégis képes futtatni az androidos alkalmazásokat a Dalvik rétegen keresztül.

jolla

A most megnyitott Jolla Harbour-ba is fel lehet tölteni mind Sailfish, mind Androidos alkalmazásokat is, ez abszolút a fejlesztőkre van bízva. A beküldési folyamat mindkét típusánál ugyanaz. A piactér  jelenleg csak ingyenes alkalmazásokat támogat, de a bejelentésben az is szerepelt, hogy a Jolla dolgozik azon, hogy megteremtse, és kiépítse azokat az infrastruktúrákat, amelyek a fizetős alkalmazásokhoz szükségesek.

A Jolla Harbour egyébként a bejelentés óta nagyjából elérhetetlen, valószínűleg a túlzott érdeklődés miatt. Bár azt azért nem gondoljuk, hogy ennyi Jolla telefont értékesítettek a világban, inkább valószínű, hogy az újságírók és a geekek kíváncsi hada próbálja megnézni magának a mobitelefon piac egyik új szereplőjét.

Szólj hozzá