Home Szoftver Itt a KitKat, a legújabb Android

A Nexus 5 mellett a másik újdonság természetesen a szoftver, amit az új telefon futtat. Ez pedig nem más, mint a KitKat, az Android új verziója (4.4). A KitKat jelentős változásokat jelent az Android életében, hozott felületi újdonságokat, de a motorháztető alatt is sokat szereltek a mérnökök.

Az első, ami szembetűnik, hogy a korábbi meghatározó kék szín eltűnt a rendszerből, helyette fehér színben pompáznak az értesítési sávban az ikonok. A státusz és navigációs rész is áttetsző lett, és a gyári Roboto nevezetű betűtípuson is finomítottak. Természetesen a gyári launcher is változott egy kicsit. Nem óriási váltás, de arra éppen elég, hogy frissnek és újnak tűnjön a rendszer.

A másik lényeges dolog a szemünkkel elsőre nem látható. A KitKat-et úgy optimalizálták a mérnökök, hogy gyengébb készülékeket is jól fusson. Ez azt jelenti, hogy kisebb az erőforrása, mint az eddigi Android verzióknak, így talán olyan készülékekre is megjelenhet, amelyekre eddig a magassabb hardver igény miatt a 4.3 vagy 4.2 nem. Ezzel több telefon megújulhat, tovább használhatjuk őket. A Google célja az volt, hogy kevesebb RAM használatával is jobban, finomabban működjön az operációs rendszer. Ettől a tulajdonságtól sokan azt várják, hogy nemcsak a régebbi készülékeket veheti be a KitKat, hanem más hardvereken is megjelenhet, mint például az okos-órák, illetve egyéb viselhető eszközökön.

A Google sokat fejlesztett az Android személyi asszisztens szoftverén, a Google Now-n is. Ezentúl elég például az aktiválásához kimondani, hogy „Ok Google”. De ez természetesen csak egy a sok ezer apróságból, ami a KitKat-et az eddigi legjobb Android verzióvá teszi. Most már csak meg kell várni, amíg a készülékgyártók lépnek, és frissítik a saját modelljeiket. Aki Nexus készülék, birtokosa az természetesen előnyben van, hiszen a Google hamarosan elkezdi automatikusan kiküldeni a frissítéseket a telefonokra.

További részletek a hivatalos oldalon: http://www.android.com/versions/kit-kat-4-4/

Szólj hozzá