Home Hírek Közel 700-szoros növekedés az Androidtól

Na nem az elmúlt évhez képest, hanem fél évtizedet tekintve. Bizony már ilyen régóta köztünk van kedvenc zöld robotos operációs-rendszerünk, amely ellentmondást nem tűrően taszította le trónjáról a korábbi vezető OS-eket.

A Gartner piackutató friss adatait nézegetve semmi egetrengető új dolgot nem látunk, csak amit az elmúlt években megszokhattunk. A korábbi vezető rendszerek, mint a Symbian vagy a RIM Blackberry-je visszacsúsztak és messze kerültek az élmezőnytől.

A piacot két cég és két operációs rendszer uralja. Az Apple az iOS-szel, és a Samsung az Androiddal. A két vállalat immár az okostelefonok piacának 52 százalékát mondhatja magáénak, amiből tavaly év végére a nagyobb falatot már a Samsung tudta kiszakítani.

telefon_2008_2012

Az Index.hu táblázatából kiderül többek között az is, hogy míg 2008-ban alig több mint 640 ezer androidos készülékről beszélhettünk, addig idén már majd’ félmilliárd – 446 millió – olyan telefon van, amely a Google operációs rendszerét futtatja. Ez közel 700-szoros növekedést jelent, mindösszesen 5 év leforgása alatt.

Mondhatnánk, hogy innen már nincs feljebb, de ki tudja, mi rejlik még az Android mögött. Az ilyen szintű elterjedése számunkra viszont jó, hiszen egyre több készülékgyártó egyre több telefonja közül választhatunk, ha új telefont szeretnék. Az más kérdés, hogy a „gazdaság” szempontjából jó-e, ha két cég és két OS birtokolja több mint a felét a piacnak. Persze az alternatívákat sem kell leírni, a Microsoft nagyon nyomja a WP8-at, és a Nokia-val karöltve erős évet tudhatnak maguk mögött. Rengeteg jó készüléket adtak ki, és az emberek közül is egyre többen próbálják ki a Windows Phone-os készülékeket. Nem mellékes, hogy a Dell-be is beszállt a Microsoft, aki korábban már adott ki WP7-es telefont. Lehet, hogy a két gyártó közeli barátságával még többre mehetnek. A Blackberry pedig megpróbál feltámadni poraiból, és új operációs rendszert dobott piacra, amihez természetesen új hardverek is dukálnak. A debütálás óta elég jó dolgokat hallani a készülékről, és egyelőre a cég is elégedett az adatokkal. Egy szoros verseny a harmadik helyért izgalmassá tenné a piacot.

Szólj hozzá