Home Hírek Viszlát Android Workshop hello Okostelefon Akadémia

Lezajlott immár 11. alkalommal a Telenor szervezésében az Android Workshop, ami egy kicsit már más volt, mint az eddigiek. Az egyik legmarkánsabb változás már magában a rendezvény nevében is megtalálható volt, hiszen egy új operációs rendszert üdvözölhettünk a workshopon, a Windows Phonet. 

A helyszín ezúttal a Millenáris Fogadó volt, ami igen tágas, viszont kellemes légkört biztosított. A gyors regisztráció után egy kis késéssel ugyan, de megnyitották a rendezvényt. Ezúttal a hölgyek helyett két fiatal úriember volt hivatott vezetni workshopot, akik viccesen és jó hangulatban tették a dolgukat.

Az első nagyobb blokk a kerekasztal beszélgetés volt, ahol a Windows Phone és az Android rendszerek csaptak össze, bloggerek és / vagy fejlesztők szemén keresztül. Hasznos volt a beszélgetés, vitafórum, hiszen képbe kerülhettek a WP rendszerével azok a felhasználók, akiket eddig az Android világa varázsolt el. Ennek eredményeképpen a végén feltett kérdésre, hogy most melyik platform csúcskészülékét próbálná ki a közönség, elég nagy százalékot kapott a WP. A négy beszélgetőpartner és a két „moderátor” nagyjából minden fontos témát érintett, mint például az operációs rendszer alapok, újdonságok, fejlesztések és alkalmazások.

A következő szekció három részre volt osztva, fehér, kék, illetve fekete csoportba sorolták a témákat, a tudás mélysége alapján. A fehér teremben a kezdőknek a Mobilaréna csapata tartott egy nagyon jó hangulatú és pörgős prezentációt a GPS -vel és térképekkel kapcsolatban. Bemutatták a srácok, hogy milyen fejlődésen ment keresztül ez a rendszer, az autókba épített navigációs rendszerektől kezdve a szélvédőre „cuppantható” cél hardveren át, egészen a mai okostelefonokig. Röviden érintettük az alapokat is, hogy milyen módszerrel is működik a helymeghatározás, és arról is szó volt, melyik cégek milyen térképeket készítettek eddig a bolygónkról, illetve hogy pontosan melyek is azok az elegedhetetlen pontok ahhoz, hogy egy jól működő térképszoftvert tudjunk készíteni. Részletesen a Google Maps és a Nokia Maps volt bemutatva, kicsit körüljárva, bár az idő rövidsége miatt azért ezek bőven a felszín megkarcolását jelentették. Az utolsó pár percben szó volt a további helymeghatározáson működő programokról, mint például a Foursquare vagy a Layar.

A kék és fekete részlegen a már tapasztaltabb és műveltebb felhasználókat várták, hiszen itt a fejlesztésen volt a hangsúly. A kék volt a középút, ahol a kezdő fejlesztőktől lehetett kérdezni, tippeket szerezni és eszmét cserélni, a fekete részen pedig a már több éve a piacon tevékenykedő, üzletszerűen dolgozó emberekkel lehetett beszélgetni. Itt megtudhattuk azt is, hogyan tudunk pénzt keresni egy-egy alkalmazással. Sajnos az előadások egymással párhuzamosan zajlottak, így az ember nem tudott mindegyiken ott lenni, talán ez az egyetlen negatívum, amiről be lehetett számolni.

Az előadások / beszélgetések után volt egy rövid VJ szett, és utána egy bejelentés a Telenor-tól, ami nem volt annyira váratlan azoknak, akik részt vettek a legutóbbi rendezvényeken. Sikerült ugyanis a Telenornak és Google-nek megállapodni, aminek következtében a Play Store-on belül elérhető lesz a Telenor rész, ahol a cég által készített és felkarolt alkalmazások lesznek elérhetőek és letölthetőek, ezzel is segítve a magyar alkalmazások elkészültét és elterjedését. Egyúttal a cég várja további fejlesztők jelentkezését, akik szeretnének bekerülni ebbe az ökoszisztémába.

A bejelentés után már csak két dolog volt hátra, az első a Okostelefon Akadémia videópályázat eredményhirdetése. Ez a pályázat arról szólt, hogy be kellett mutatni a számunkra kedves alkalmazást egy rövid videóban, amiből egy laikus is könnyen és gyorsan megértheti a működését. A szavazások és Telenor zsűrije se tudott végeredményt produkálni, így a közönségre bízták a végső nyertes kilétének eldöntését. Két YouTube videó megtekintése után urnába lehetett szavazni, aminek vége nagyjából 30-70 szavazatos eredményt hozott, és a QR code reader-t bemutató pályázó nyert. A másik nyereménysorolás már a közönség számára is sokkal izgalmasabb volt, hiszen a jelenlévők között a Nokia támogatásával egy Lumia 900-as készüléket sorsoltak ki.

A nyereménysorolás után még ott lehetett maradni a helyszínen, volt koktél és zene, és akinek még nem volt elég az okostelefonból, az még folytathatta az eszmecserét a jelenlevőkkel. És hogy a címre is visszautaljunk, a 11. workshop-on jelentették be, hogy nem szeretnék abbahagyni a dolgot, sőt ellenkezőleg, folytatódni fog a sorozat, azonban immár Okostelefon Akadémia néven, és ha minden igaz, a Windows Phone nemcsak egyszeri vendég volt ezen a rendezvényen, hanem a továbbiakban is szerepet fog kapni. A rendezvény tehát jó hangulatban telt, ahogy mindig, most is voltak finomságok, szendvicsek, sütemény és innivaló, a Telenor – ahogy mindig –  kitett magáért, és egyelőre a hazai szolgáltatók közül egyedül mozgatja meg az okostelefon közösséget immár második éve.

Találkozunk jövőre!

Szólj hozzá