Home Hírek Lezajlott az első Android és Windows Phone Workshop

A Telenor már két éve rendez Android workshopokat, ahol fejlesztők és felhasználók találkozhatnak, beszélgethetnek, cserélhetnek információt. Emellett nem elhanyagolandó tény, hogy saját kis app inkubátort is indított a Telenor, aminek folyamán már több minőségi app készült el kifejezetten a magyar felhasználóknak.

Ebbe a rendezvénysorozatba invitálták most meg a Microsoft rendszerét, és a 11. workshopon már nemcsak az Android hívei vehettek részt. Számomra ennél több bizonyíték nem is kell arra, hogy van létjogosultsága a platformnak itthon is. A workshop ideje alatt a felhasználók megtapogathatták a készülékgyártók (LG, HTC és természetesen a Nokia) legújabb modelljeit, így első kézből tapasztalhatták meg most az androidos felhasználók is, hogy milyen egy WP-s telefon.

A rendezvény első, és talán legérdekesebb blokkja egy kerekasztal beszélgetés volt, ahol 1-1 blogger és 1-1 fejlesztő Android, illetve Windows Phone oldaláról beszélgettek, néhol talán egy kicsit vitatkoztak. A kerekasztal beszélgetés során a résztvevők megismerhették a Windows Phone kialakulását, beszéltek a fejlesztési lehetőségekről, és az alkalmazásokról is. A beszélgetés előtt egy gyors piackutatás során kiderült, hogy a közönség nagyobb része természetesen androidos telefont használ. A végén pedig feltették a kérdést a rengeteg infóval gazdagodott tömegnek, hogy ha most kipróbálhatna hosszútávon egy csúcskészüléket bármely tábor készletéből, melyik platformot választaná. Érdekes módon az arány android és WP között kb. 50-50 % lett, tehát sokak érdeklődését sikerült már az első 20 percben felkelteni a még gyerekcipőben járó oprendszer iránt.

Ezt követően volt egy három részre osztott workshop, ahol ki – ki tudásának megfelelő előadásra ülhetett be (fehér, kék és fekete öves). A kezdők a Mobilaréna csapatától kaphattak egy kis kiképzést a GPS és a mobil térképek világából, ahol a Google Maps mellett természetesen szó esett a Nokia Maps-ról is. Szerencsére az előadók megemlítették, hogy a Nokia jelenleg minden WP-és készülékéhez ingyen adja a saját offline navigációját, illetve „örök-életű” frissítést is tesz mellé.

A kék és fekete szekciókban már inkább a kezdő és kevésbé kezdő fejlesztők találhattak egymásra, ahol a két platformon folyó fejlesztésekről és üzleti modellekről esett szó.

A rendezvényen volt még egy sorolás, ami a Telenor okostelefon app bemutatójának a végjátéka volt, itt aki ügyes volt és frappáns videót készített kedvenc alkalmazásáról, készüléket nyerhetett. A jelenlevők között a Nokia jóvoltából pedig egy Lumia 900-as készüléket sorsoltak ki, tehát komoly nyereménnyel is készült a Telenor.

Megtudtuk továbbá azt is, hogy a rendezvénysorozat folytatódik, ám immár Android Workshop helyett Okostelefon Akadémia név alatt, ez pedig azt vetíti előre, hogy a következő alkalommal sem lesz mellőzve a Windows Phone. Jó látni, hogy a Telenor, akinek eddig szinte eddig kizárólag az Androidra épített, nyitott egy másik operációs rendszer felé. Ez nekünk, felhasználóknak a legjobb, hiszen minél többen ismerik meg az egyes operációs rendszereket, annál többen tudnak helyes döntés hozni, amikor telefont választanak.

Szólj hozzá