Home Programok Hive – a magyar helykereső app

Szeretünk hasznos, és jó alkalmazásokról beszámolni, de ezt lehet még egy módon fokozni: ha azt éppen hazánk fiai rakták össze. Így van ez a Hive estében is, ami egy – első ránézésre is – gondosan elkészített és felépített alkalmazás, mi több „üzletmodell”, amit ráadásul magyar fiatalok készítettek. Ezért, amikor a készítők megkerestek, hogy ha lehetséges, számoljunk be az alkalmazásukról, természetesen nem tudtunk ellenállni.

Pár egyetemista srác összeállt, és hogy-hogy nem, kocsmakereső alkalmazást szerettek volna csinálni. Az ötletről azonban úgy gondolták, nem állja meg önállóan a helyét, ezért kicsit továbbgondolták és új koncepcióval álltak elő: általános helykereső, ATM-kereső, részletes szűrési lehetőségekkel. Ez lett a Hive. Persze nem ez lenne az első ilyen alkalmazás, de a srácok nagyon részletesen átgondolták, hogy egy ilyen app-nál mi fontos, és mi nem. Az alábbiakban az ő gondolataikat olvashatjátok:

 

Nagy, részletes és friss adatbázis
Az indulásra felduzzasztottuk az adatbázisunkat, hogy az a kiadás pillanatában is már használható legyen. Elsőként a belvárost 95%-os lefedettséggel megcsináltuk. Ehhez sokszáz kilométert gyalogoltunk, és minden helyről összeszedtük, amit csak lehetett: a nyitvatartástól kezdve, az árakon át egészen azokig az alap szolgáltatásokig, amiket egy vendéglátóhely nyújtani tud.
Így a nagykörúton belül sikerült feltérképezni majdnem minden kocsmát, szórakozóhelyet, kávézót, teázót, kajáldát, éttermet, boltot, patikát, stb…
Egy igazán jó ATM kereső is hiányzott a piacról, így azokat is feltöltöttük az ország egész területén. Ugyanezt megtettük valamennyi franchise üzlettel is. Még mindig folyamatosan gyarapítjuk a helyek számát.

A wiki-elvűség, kaptárfilozófia
Az adatbázis dinamikus növekedését és frissen tartását csak és kizárólag úgy lehet fenntartani, ha ehhez a felhasználókat is bevonjuk. Így számukra is lehetővé tettük a korlátlan feltöltést és szerkesztést. Ezért is kapta az app a Hive nevet. Természetesen moderációt is fenntartunk, amennyire tőlünk telik.
Az üzlettulajdonosok számára is elérhetővé tettük, hogy menedzseljék saját boltjukat. Erre a célra a hivenet.hu webhelyet tartjuk fent. Itt regisztrálhatnak, vagy felülregisztrálhatják a már feltöltött üzletüket. A tulajdonosok is moderálhatják a saját üzletükön ejtett felhasználói módosításokat.

Hatékony keresés
Hogy keres magának az ember kocsmát? Legyen olcsó, legyen pl. csocsó vagy meccsközvetítés, vagy ha valakinek épp az az igénye: wifi vagy terasz, stb… De ugyanez igaz valamennyi vendéglátóhelyre, ahol az ember pénzt költ és jól akarja magát érezni.
Alapvető funkció az ár szerinti szűrés, a szolgáltatás szerinti szűrés vagy a szöveges keresés. Továbbá megoldottuk, hogy a saját pozíción túl, a térkép bármely pontjáról indítható legyen keresés. Így például előre meg lehet tervezni, hogy péntek este hova üljünk be a haverokkal vagy hova vigyem a csajt randizni :). Terveink szerint a szűrési és keresési lehetőségeket bővíteni fogjuk a különböző helyprofilokkal együtt.

Releváns találati lista
Magától értetődő, bár egy-két app nem így teszi, mi leginkább távolság szerint rendezzük a találatokat. Ami ezt a sorrendet felülírhatja, az a kedvező értékelés vagy a népszerűség. Mindezt úgy, hogy ne zavarjuk össze a felhasználót 🙂
A találati lista letisztult és praktikusan a legfontosabb információk is megtalálhatóak rajta, így a felhasználó gyorsan ki tudja választani a neki legszimpatikusabb helyet.

Közösségi élmény
A Facebook, Twitter, Google+ korában minden felhasználói aktivitás valamilyen közösségi élménnyel áll kapcsolatban. Így alap a hozzászólás és értékelés lehetősége minden helynél. És persze a foursquare-szerű becsekkolást sem hagyhattuk ki. Facebook integrációt is kapott a dolog, így a felhasználó megoszthatja, ha beült valahová vagy feltöltött egy új helyet. A jövőben Twitter és Google+ megosztás bevezetését is tervezzük.

Gyorsaság, letisztultság és könnyen kezelhetőség
Bár elsősorban fiatalokat céloztunk meg, nem kívántuk teletömni az appot látványos textúrákkal és effektekkel. Színvilága a sárga, a fehér, a sötétszürke és a bordó színeket ötvözi. A logikailag ekvivalens vagy alárendelt dolgokat is ennek megfelelően rendeztük. Így például a térkép- és a listanézet egymás mellé, két külön tabra került annak okán, hogy mindkettő egy lehetséges böngészési felület. A menüt is holo stílusban készítettük el. Minden más pedig magától értetődő helyre került.
Az adatforgalmat gyors tömörítési eljárásokkal próbáljuk minimálisra faragni. A cachelést, memóriakezelést is optimalizáltuk. Így egy egészen gyors alkalmazást kaptunk. És ezen még mindig van mit javítani. Minden fejlesztő számára fontos, hogy az elérhető funkciók mellett a sebességet is szem előtt tartsa.

A felhasználók tájékoztatása érdekében készítettünk egy bemutató oldalt: http://hivenet.hu/app
Az alkalmazás pedig letölthető itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hive.hiveapp

Próbáljátok ki, és reméljük, tetszeni fog! 🙂

u.i.: A Why Not Cafe-ban csekkolásért ingyen sört kaptok 🙂

 

Hasonló cikkek
3 hozzászólás to this post
  1. Régóta nagy szükség van már egy olyan appra, ami ha bezár alattunk a kocsma, gyors és hatékony annak tekintetében, hogy hova menjünk folytatni az estét.
    A forsquare-től már láttuk, hogy ez milyen jó ötlet. A hive viszont letisztultabb, funkcionálisabb és sokkal gyorsabb, és jobb az adatbázisa is. Az én lassúcska Galaxy Y-omon és gyors, így többé nem tart negyed óráig sem eldönteni a haverokkal hol folytassuk a péntek estét, mikor bezár alattunk kedvenc helyünk 🙂
    Köszi fiúk a kemény munkáért, nagyon ütős kis appot alkottatok!

  2. Üdv!
    Nagyon tetszik a dolog de egyenlőre sajnos, mint szemlélő tudok nyilatkozni, mert bár számtalan módon, felhasználói felületről és jó néhány készülékről es rendszer v.sz. alól próbáltam, keptelen vagyok az app -hoz hozzá jutni. Sem a bemutató, sem a letöltési link, nem működik!!!
    Kérlek benneteket, ha tudtok segítsetek, mert tényleg sokat tudnám használni!
    Köszi

Szólj hozzá