Home Hírek Belép a Windows Phone gyártók sorába a Coolpad?

A kínai Coolpad irányából olyan híreket, pletykákat hallani, hogy beállnak a Windows Phone gyártók közé, ezzel bővítve a már lassan elfogadható méretű listát.

Zhang Guangqiang

A hír onnan indult, hogy a cég alelnöke, Zhang Guangqiang, mintegy megemlítette, hogy 2013 első felében jönnek ki az első Coolpad windowsos mobiltelefonok. Mivel ez elég hosszú idő még, és más hivatalos megerősítést nem találni, azért jobb, ha pletyka szinten kezeljük ezt az információt.

A Coolpad egy kínai cég, amely elég jelentőset nőtt az elmúlt években – főleg a helyi piacot tekintve. 1993-ban alapították, és az első időkben főleg személyi hívókat és call centereket gyártottak. 2003-ban léptek be a mobiltelefonok piacára, ahol az első időkben az MTK platformra építve  készítettek telefonokat. Később belekóstoltak a Windows Mobile-ba is, de az Android térhódításakor ők is átnyergeltek a Google rendszerére. Két év alatt mintegy 100 androidos modellel léptek piacra, ahol főleg aggereszív árazással próbáltak érvényesülni.

Júliusban már voltak olyan pletykák, hogy az Oppo helyi telefongyártó cég kapcsolatba lépett a Microsoft-tal, a Windows Phone készülékek gyártásának lehetőségét felvetve. Az Oppo pedig igen közel álló vállalat a Coolpad-hoz. Ha mindez igaz, akkor elképzelhető, hogy a Nokia-nak (aki jelenleg több mint 70 százalékét birtokolja a kínai piacnak, főképpen a Lumia 610-es készüléknek hála) új ellenfelei lehetnek a Távol-Keleten, és később más régióban.

Ha mindez összejönne, az nekünk felhasználóknak lenne a legjobb, hiszen bővülne a választék. A jelenleg három nagy húzómárka (Nokia, Samsung, HTC) mellett a kisebb gyártók is fontosak (ZTE, Huawei), hiszen ők az olcsóbb áraikkal több felhasználót tudnak elérni.

Szólj hozzá