Home Programok Gyorsult a Firefox, érdemes kipróbálni

Múlt héten már meglebegtette a Mozilla egy twitt formájában, hogy valami nagy dobásra készül a Firefox Android verziójával kapcsolatban. Sokan ásítva legyintettek, hogy ugyan, csak maximum kiadják az újabb verziót, amiben ígérik hogy gyorsabb és stabilabb lett, amiből majd mi semmit nem érzékelünk. Nos az utóbbi állítás kivételével igaz, úgy tűnik a mérnökök most tényleg jó irányba indultak el.

Saját tapaszalatunk, és mások meglátásai alapján is azt lehet mondani, hogy sokkal-sokkal gyorsabb lett a böngésző. Az indulás, a böngészés, a scrollozás, nagyítás, minden, ami eddig akadozva, fájdalmasan szánalmasan működött, az most felgyorsult. És hogy mitől? A mérnökök fogták, és kidobták a korábbi kinézetet, és a 0-ról írták újra a program felületét, ügyelve arra, hogy használják az Android beépített UI elemeit. A brandből kicsit vesztettek, mert szinte egyáltalán nem hasonlít az asztali verzióra, viszont  sebesség terén akkora a növekedés, hogy ez nem lehet panasz.

A Firefox új verziója ráadásul jóval nagyobb közönséget érhet el, mint a Chrome, ami egyelőre csak 4.x-et futtató tulajok számára használható. A Firefox használatához már egy 2.2-es androidos mobil vagy táblagép is elég. A program mérete nem csökkent drasztikusan, továbbra minimum 17 megabyte-ot leszed, úgyhogy a szűk tárhelyesek kezdhetnek izgulni. Ami még további pozitívum, hogy a Chrome-hoz hasonlóan a Firefox is rendelkezik beépített szinkronizálás lehetőséggel, így ha párosítjuk az asztali gépünkkel, akkor saját beállításainkat, kedvenceiketet elérhetjük a telefonunkról is.

A Firefox támogatja a Flasht, így aki ezzel terhelné készülékét, annak sem kell csalódni, viszont aki ódzkodik a flash mobils használatától (mint például én), az egy mozdulattal kikapcsolhatja. Külön kedvenc opcióm a „Save to PDF”, amellyel az aktuális oldalt elmenthetjük egy pdf állományba, amit aztán később bármikor megnézhetünk, akár ott is, ahol nincs éppen mobilhálózat vagy wifi.

A Chrome-os napok után egy kicsit furcsa a Firefox kezelőfelülete, az új tabok nyitása / bezárása nem pontosan úgy van, ahogy azt megszoktuk, de hát nem lehet mindig másolni. Nem kényelmetlen, pár nap után már rááll az ember keze. A tabok használatától ne ijedjünk meg, a program viszonylag jól gazdálkodik az erőforrásokkal és még több fül nyitása után sem lassult be.

Letöltés:

Akinek esetleg nem látszódik a Play Store-ban a Mozilla, az próbálja meg letölteni az „alternatív”, ám még mégis megbízható F-Droid oldaláról: http://f-droid.org/repository/browse/?fdid=org.mozilla.firefox&fdpage=3. Akinek régebbi mobilja van, esetleg ARMv6-os processzorral, az pedig erre kalandozzon: http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/mobile/tinderbox-builds/mozilla-central-android-armv6/. Ez még nem végleges, nem hivatalos verzió, de öröm látni, hogy a Mozilla dolgozik azon, hogy a régebbi készülékek gazdijai is használni tudják a Firefoxot.

Hasonló cikkek

Szólj hozzá