Home Hírek Ez lenne a Google táblagépe?

A Gizmodo egy kiszivárgott dokumentum alapján többé – kevésbé biztosra vélte, hogy jön a Google saját márkás táblagépe, a Nexus 7. A telefonoknál már bevált szokása volt a cégnek, hogy egy-egy referenciamodellel próbál utat mutatni (és esetleg bemutatni az új OS-t), viszont a táblagépek piacán még nem próbálkozott hasonlóval.

A Nexus 7 azonban, ha minden igaz, egy igazi ízig-vérig Nexus modell lesz, azaz a Google referencia készüléke lesz, valószínűleg a közelgő Google I/O-n fogják bemutatni, és ha tényleg minden pletyka igaz, még az új Android verzió, a Jelly Bean is leleplezésre kerül a készülékkel együtt. Utóbbi OS-ről egyelőre még sokat nem tudunk, még pontosan azt sem, hogy ez csupán egy 4.1-es „kisebb update” lesz, vagy egy 5.x nagyobb verzióugrás.

A hardver azonban a kiszivárgott, dokumentum alapján már biztosra vehető. A központi egység egy 1.3Ghz-es, négymagos Tegra 3 chip lesz, amit egy GeForce GPU támogat meg, a játékok és alkalmazások gyors futtatásának érdekében. A gép memóriája 1GB lesz, még tárhelyből valószínűleg 8, illetve 16 GB-os modellekre lehet számítani. A 7 hüvelykes ISP alapú panel 1280 x 800 pixel felbontásra lesz képes, tehát akik a retina világ eljövetelére számítottak a Nexus táblagéppel, azok bizony csalódtak. A Nexus 7 nem is „új” iPad killer lesz, ára inkább az Amazon Kindle Fire – egyébként már – már elavult – modelljét támadhatja, hiszen az első információk alapján 199 dollárba fog kerülni a kisebb modell, míg a 16GBos 249-be. Ezek azért erősen az alsó szegmens árai, így az ott ténykedő gyártóknak kell felkapniuk a gatyát, ha lépést akarnak tartani a Google készülékével. Ami még említést érdemel, az a beépített NFC chip, illetve az 1.2 megapixeles előlapi kamera. A készüléket egyébként nem a frissen vásárolt Motorola, hanem az Asus fogja gyártani.

Ami még további érdekesség, hogy a kikerült dokumentum alapján a Jelly Bean-től fogva az operációs rendszer frissítéséért a Google fog felelni. Ez tehát egy újabb lépés abba az irányba, hogy az Android fragmentációját megoldják – ez egyébként egyre égetőbb kérdés, hiszen még mindig nagyon sokan vannak 2.3-as verzión, és az Ice Cream Sandwich sem terjed úgy, ahogy kéne, pedig sok készülék hardver ügyileg elbírná az operációs rendszert. Az, hogy pontosan a Google hogyan tervezi a frissítés levezénylését, a konferencia után bizonyára világos lesz. Sokat nem kell aludni már, 27-én jönni fognak a hírek a Google I/O-ról.

Szólj hozzá