Home Hírek Rövid beszámoló az Android Workshop-ról

Tegnap délután volt a Telenor Android Workshop jubileumi, 10. rendezvénye, amelyen a főszerep az alkalmazások, a telefonok és a végfelhasználók helyett a fejlesztők voltak. A Dobozban megtartott – egyébként – évadzáró eseményen egy újabb Google – Telenor együttműködésről is lehullt a lepel. 

A workshop témája tehát inkább a fejlesztőket, és az üzleti élet szereplőit hozhatta lázba. A nyitóbeszédet Takács Zoltán, a Telenor termék és innovációs igazgatója tartotta, aki röviden ismertette a Telenor és az Android hazai eredményeit. A cég adatai alapján 2012 májusában már több mint 260 ezer felhasználó rendelkezett itthon a Google operációs rendszerét futtató mobillal. A Statcounter független mérései is hasonló számokat mutatnak, a hazai okostelefonok több mint felén a zöld robot teljesít szolgálatatot. A világban 1,5 miliárd okostelefon van, ezek közül pedig 300 millión Android fut. Ez pedig a fejlesztők számára óriási lehetőség, amit azonban érdemes okosan megközelíteni – ebben is segítettek a tegnapi workshopok.

A cég jó ideje szoros kapcsolatot ápol a Google-vel, erre mi sem lehet jobb bizonyíték, hogy itthon a  Telenornál debütált a Google maps alapú navigációs szolgáltatása. Ennek egy következő állomása a Telenor Polc, ami hamarosan elérhető lesz a Google Play Store-ban, ahol a szolgáltató saját fejlesztésű alkalmazásai – a Kétkerék Kerékpáros app, a Magyar Alkalmazások, az Autópálya Matrica és az ADDODA – mellett további ingyenesen letölthető applikációk is helyet kapnak majd. A polc nem csak itthonról lesz látható, hanem a világ bármely táján elérhetik a felhasználók. A Telenor várja a hazai fejlesztők jelentkezését az android@telenor.hu címen, akik szeretnék a polcon látni az alkalmazásukat.

Az érdeklődők emellett az Adobe szakértőjétől a gyors és egyszerű Android fejlesztés trükkjeiről hallhattak, a Stereobold és a Gerilla Group vezetői pedig saját történetüket mesélték el arról, hogy miként indultak el a programozói pályán és hová jutottak el mostanáig. A Sanoma Nemzetközi Mobilfejlesztési Központjának vezető fejlesztője a megrendelő szemszögéből mutatta be, hogy egy-egy alkalmazás kapcsán milyen elvárásai vannak a megbízónak, míg a Digital Natives szakértője a fejlesztés legapróbb lépéseibe engedett betekintést.

 

Szólj hozzá