Home Szoftver Milyen újdonságokat hoz a Windows Phone 8

Nos, miután sokan csalódtak, hogy a WP7-es mobilok nem kapnak a Windows Phone következő, igazán új generációjából, azért nézzük meg milyen újdonságokat tartogat a Microsoft.

  • A Skype mélyen beépül a rendszerbe, ezt már sejteni lehetett, ám újdonság, hogy nem zárja ki a többi fejlesztőt sem ezen a téren a cég, hiszen más VOIP szoftverek is használhatóak lesznek a WP8 segítségével. A fejlesztők számára biztosít API-t az új OS. A VOIP hívások alatt hozzáférhetünk ugyanúgy a telefonhoz, mint normál esetben, azaz a háttérben képes futni a hívás, amíg mi mást csinálunk.

  • HTC, Nokia, Samsung és Huawei lesznek az induláskor a WP8 hardver szállítói – HTC-t tehát nem zárta kis teljesen a redmondi cég a jövőképből, kár is lett volna hiszen már nagyon régóta együttműködnek a Windows telefonok világában. A telefonokban lévő chipeket a Qualcomm szállítja minden hardvergyártó számára. Az eddig olcsó Windowsos mobilokat szállító ZTE tehát hoppon maradt, riválisa a Huawei lesz valószínűleg az, aki az alsó szegmens számára fogja gyártani a készülékeket.
  •  C#, C++, DirectX, .NET kulcsszavak. Ennek, és a megosztott Win8 magnak köszönhetően nagyon gyorsan lehet játékokat és alkalmazásokat portolni az asztali és a mobil OS között.
  • Két új felbontást fognak támogatni a WP8-cal: 720*1280, illetve a 768*1280.
  • Megjelenik a NFC támogatása is,  amely immár a beépített és third party programok számára is elérhető lesz.
  • A böngésző is frissül, Internet Explorer 10 lesz, amiben javították a HTML5 támogatottságát (2x több HTML5 feature mind a 7.5-ben). Gyorsítottak a JavaScript motoron is, ha hihetünk a számoknak 4x gyorsabb lesz mint az előző OS-ben.
  • A Bings Maps kidobva, helyére jön a Nokia térképe (Navteq alap), hangos navigációval és teljes, offline térképpel.
  • Az új OS immár 50 nyelven lesz elérhető, 180 országban fogják forgalmazni a telefonokat, és ami még jó hír, hogy másfél évig vállalnak garanciát arra, hogy frissítik a készülék OS-ét. Ez ha jól számolunk maximum 2 update lesz.
  • OTA frissítések a WP8-nak. Sajnos ez is egy olyan feature, amit sokan vártak a jelenlegi Windows Phone tulajok közül, de sajnos ebből szintén kimaradunk. Az új mobilok a Windows Phone 8-cal viszont már képesek lesznek kábel és a Zune használata nélkül is frissíteni.
  • A korábbi alkalmazások nem lesznek eldobva, WP7 és WP7.5 appok transzparens módon futnak majd WP8 rendszeren is. A Visual Studio 2012-ben mindhárom verzióra fejleszthetünk.

Teljes keynote videó:

Szólj hozzá