Home Szoftver Hivatalos Windows Phone 8 információk

A PocketNow pár napja valahogy megszerezte a Windows Phone következő generációjának, a 8-asnak a bemutató videóját, és nem voltak restek, azonnal kiszivárogtatták az információkat. Az ilyen előzetes információknak vagy van alapja, vagy nincs, viszont gyártók ritkán reagálnak a pletykákra. A felszínre törő pletykákat azonban most a cég egy belső embere megerősítette és részletezte.

Az Apollo kódnévre hallgató Windows Phone 8 egyik alapvető újítása a „mag”, azaz a kernel lesz. A WP8 ugyanis a jövőben megjelenő Windows 8 kernelére fog épülni, nem úgy ahogy a mostani verziók, amik a Windows CE-re. Ez viszont nem jelenti azt, hogy alkalmazás kompatibililtási gondok lépnének fel. A Microsoft azt várja, hogy amikor az Apollo megjelenik, már több mint 100 ezer Windows Phone 7.5-tel kompatibilis alkalmazás lesz elérhető a Marketben, amik az új operációs rendszeren is futtathatóak lesznek.

A Windows Phone 8, ahogy maga a neve is előrejelzi, közeli rokonságban lesz az asztali verzióval, a Windows 8-cal. Ez alatt azt kell érteni, hogy szoros együttműködésben készülnek, így egyes kódrészletek, komponensek és természetesen a „felhasználói élmény” is közös lesz. A Windows Phone 8 része a redmonti cég „Windows újragondolása” kampányának.

Lássuk a Windows Phone 8 várható újdonságait:

  • Megváltozó hardverek: több (azaz 4) képernyőfelbontás támogatása, több magos processzorok érkezése. Bővíthető memória: sd kártyák támogatása.
  • Data-smart rendszer: végre pontosan követhetőek lesznek a mobilhálózaton forgalmazott adatok, ráadásul a rendszer igyekszik kímélni a pénztárcánkat, és képes felismerni a mobilhálózat segítségével a szolgáltató által nyújtott wifi szolgáltatást.  A másik takarékossági lépést a friss Internet Explorer 10 fogja nyújtani, ami az Opera mini adattömörítéshez hasonló. Ez azt jelenti, hogy a böngészés során a Microsoft szerverei tömörítik az adatokat és képeket, ennek hála jelentősen csökkenthető az adatforgalom mennyisége.
  • Mélyebb SkyDrive integráció
  • App-to-app kommunikáció
  • Skype alkalmazás: nem lesz integrálva egyelőre, hanem standalone kliens lesz, opcionálisan lesz használható.
  • 128 bit-es natív BitLocker titkosítás
  • NFC csippek támogatás, fizetésre és kommunikációra is

Az még továbbra sem tisztázott, hogy a WP8 elérhető lesz-e az első generációs (pl. Omnia 7, Optimus 7) telefonokra, vagy csak a második  generációs készülékek (pl. Lumia 800) kapják meg a frissítést. Egyesek szerint a változó képernyőfelbontások utalhatnak arra is, hogy olcsóbb készülékekkel is szeretne piacot szerezni a Microsoft, ami logikus döntés lenne, hiszen az okostelefonok alsó szegmensét egyelőre toronymagasan az Android uralja. Viszont ha erre a piacra be akar törni a WP, akkor a hardverigényeknek nem szabad radikálisan nőni, sőt esetleg még lejjebb is kerülhetnek, köszönhetően az új kernelnek. Ez viszont már lehetőséget adna arra is, hogy az első generációs modelleken is gond nélkül fusson az új OS. Ezzel a lépéssel meg lehetne akadályozni, hogy a platform elkezdjen széttöredezni, már ami a verzió számokat érinti.

Szólj hozzá