Home Hírek PenTile kijelzővel szerelték a Galaxy Nexust

A Mobilaréna oldalán olvashattuk, hogy több külföldi szakoldal is megerősítette, hogy az új Google referencia telefon a Galaxy Nexus nem Super AMOLED Plus kijelzőt kapott (mint ahogy azt sokan várták), hanem régebbi fejlesztésű, PenTile mátrix elrendezésű megjelenítőt.

A PenTile kijelző a HD felbontás ellenére sem tartalmaz több alképpontot, mint az Apple jóval nagyobb képpontsűrűségű „retina” kijelzője.

A gyengébb képminőség oka, hogy a hagyományos vörös-zöld-kék (RGB) alképpontok helyett a Samsung kijelzője vörös-zöld-kék-zöld (RGBG) PenTile mátrix elrendezést használ, mely lényegesen kevesebb alképponotból épül fel. A 2×2-es mátrixba rendezett PenTile pixelek kihasználják az emberi szem azon tulajdonságát, hogy a zöld színre sokkal érzékenyebb, mint a vörös vagy a kék összetevőre, így a szomszédos két-két képpont megosztva használja a vörös és kék komponenseket, ám mindegyikhez külön zöld összetevő tartozik. A Galaxy Nexus 4,65 hüvelykes, 720×1280 képpontos panelje képek és videók megtekintésekor szinte tökéletes képet produkál, ám kontrasztos feliratok esetén könnyen észrevehetőek a PenTile megoldás hibái.

Forrás: Mobilaréna.hu

Saját véleményem szerint ez egyébként nem nagy érvágás, az eddigi fotók, és videók alapján továbbra is instant-get a készülék. Ha visszaemlékezünk, a Google fejlesztői telefonok soha nem voltak a legerősebb, legmodernebb telefonok, a készülék gyártója általában ezeket a saját, következő generációs modelljére tartogatja (lásd SGS III). Ennek ellenére viszont továbbra is népszerű telefonok lehetnek, hiszen akinek fontos, hogy naprakész, 0 napos frissítések legyenek a telefonján, azoknak megéri ez az áldozat. Én sem dobnám ki az ablakon a PenTile kijelző miatt, annyi biztos.

Szólj hozzá