Home Sajtóközlemények Az Óbudai Egyetem diákjai Androidos alkalmazásokat fejlesztenek LG telefonokra

Az LG Electronics együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Híradástechnikai Intézetével és Neumann János Informatikai Karával. A dél-koreai gyártó tanulmányi hozzájárulással segíti az intézményt, cserébe mobilinformatikára szakosodott diákok magyar nyelvű Androidos alkalmazásokat fejlesztenek az LG telefonjaihoz. A szerződést Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese és az LG Electronics magyarországi központú leányvállalatának ügyvezető igazgatója, Young Woong Lee írták alá. Az együttműködés a Kandó Kálmán Karral tavaly decemberben indult és eddig három alkalmazás készült el. Az applikációkat az LG szabadon felhasználhatja az összes Magyarországon forgalmazott Androidos készülékén.

Együttműködés létrehozása a cél, amely mindkét fél számára előnyös. A közös munkának hála a fiatalok megismerkedhetnek az Android operációs rendszerrel működő telefonokkal, megtanulják a méltán népszerű alkalmazások tervezését, valamint tapasztalatot szereznek a vállalati szférában még a tanulmányaik elvégzése előtt. Az LG Electronics pedig olyan magyar nyelvű alkalmazásokat telepíthet Androidos telefonjaira, amelyek kétség kívül népszerűek lesznek a vásárlók körében.” – nyilatkozta Young Woong Lee, az LG Electronics magyarországi központú leányvállalatának ügyvezetője.

 „A szerződésnek köszönhetően a hallgatók még tanulmányaik során kapcsolatba kerülnek a gazdasági szférával, ami kétség kívül segíti a tanulók elhelyezkedését az egyetem befejeztével. Intézményünk pedig fejlesztheti laborjait, hogy a hallgatók minél több lehetőséghez jussanak egyetemi éveik alatt” – tette hozzá Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Az LG az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Híradástechnikai Intézetével már 2010 decemberében elkezdte az együttműködést, amelyet idén bővített ki az intézmény Neumann János Informatikai Karára is. A Kandós diákok csoportokban, LG Optimus GT540-es telefonokon fejlesztettek magyar nyelvű Android alkalmazásokat, amelyből a három legjobban sikerült applikáció egy mobilparkolásos, egy biciklis fedélzeti számítógép és egy számítógépes távvezérlő alkalmazás lett. A háromból kettő mostantól előretelepített applikációként felkerül a legújabb LG Androidos készülékekre. A győztes alkalmazások készítői egy-egy LG Optimus 2X mobiltelefonnal gazdagodtak, amelyet az LG ügyvezető igazgatója, Young Woong Lee adott át a versenyzőknek.

Az együttműködés mind az LG, mind a diákok számára számos előnnyel jár. A tanulók LG okostelefonokat kapnak használatra, amelyek által behatóan megismerkedhetnek az Androidos operációs rendszerrel, valamint szabadon fejleszthetnek alkalmazásokat. A fejlesztő diákok még az egyetemi évek alatt kapcsolatot teremthetnek a profitszférával, megismerkedhetnek a gyártók igényeivel, elvárásaival. A jelenleg elérhető Androidos alkalmazások kis hányada magyar nyelvű. Az együttműködésnek köszönhetően az LG a hazai felhasználók igényeinek még inkább megfelelő, magyar nyelvű applikációkat is tartalmazó telefont tud a piacra dobni.

A nyertes alkalmazások

Mobilparkolás alkalmazás

Az alkalmazás előnye abban áll, hogy a parkolás elvégzéséhez nincsen szükség GPS-re vagy Internet elérésre, ezért bármelyik Androidos mobiltelefonon ugyanolyan gyorsan és könnyen intézhetjük parkolásunkat. Az applikáció telepítése után el kell végeznünk a működéshez szükséges néhány egyszerű beállítást, meg kell adni mely szolgáltató ügyfelei vagyunk, valamint járművünk adatait. A parkolás elindításához, csupán ki kell választani a korábban beállított járművet, majd meg kell adni a parkolóórán található zónakódot. Amennyiben szeretnénk, beállíthatjuk a parkolás időtartamát is. A parkolás leállítását egy gombnyomással elvégezhetjük. Az alkalmazás használatával nem kell mindig a parkolóórához menni, ha meg akarjuk hosszabbítani a parkolást, ezt bárhonnan megtehetjük. Nem utolsó sorban a parkolásáért a parkolási időnek megfelelő díjat kell fizetni.

Az alkalmazás fejlesztői: Kiss Ádám és Balta Attila (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar).

CycleSense (Biciklis fedélzeti számítógép)

Ezzel az applikációval − GPS és mozgásszenzor segítségével − a megszokott sebesség, megtett távolság, idő adatokon kívül magasságot, hőmérsékletet, iránytűt, illetve különféle diagramokat is megjeleníthetünk. Minden menthető, így utólag bármelyik útvonal adatai, grafikonjai visszanézhetőek minden részlettel együtt. A programban van térkép nézet is, ahol láthatjuk aktuális pozíciónkat. A működés GPS alapú, tehát a GPS műholdak által szolgáltatott helyzetinformáció alapján határozza meg aktuális pozíciónkat, sebességünket, illetve minden további adatot. Támogatott az internet/cellainformáció alapú lekérdezés is, így ha a rendelkezünk internet kapcsolattal a telefonon, akkor gyenge GPS jel esetén pontosítható a cellainformációkkal a helymeghatározás.

Az alkalmazás fejlesztője Berta Norbert (Neumann János Informatikai Kar).

AdlerRC (számítógép távvezérlő alkalmazás)

Ezzel az alkalmazással az Androidos telefonunkon követhetjük a prezentációt és akkor is láthatjuk a diákat, ha háttal vagyunk a vetítésnek. Az alkalmazás használatával böngészhetünk is az anyagban, anélkül, hogy a vetítés változna. Ahhoz, hogy működjön az okostelefont Wi-Fi-n keresztül, össze kell kötni a számítógéppel, a prezentáció pedig az érintőpad segítségével lesz vezérelhető. Ha szerveren keresztül nyitunk meg PowerPoint fájlt, akkor az áttölti a diaképeket a telefonunkra, így galériaszerűen, aszinkron módon böngészhetünk a diaképek között.

Az alkalmazás fejlesztője Sicz-Mesziár János (Neumann János Informatikai Kar).

„Nagyon örültünk az LG Electronics nyújtotta lehetőségnek, hiszen az Androidos okostelefonok jelentik a jövőt a mobilkommunikációban. Tanulmányainknak az egyik legfőbb eleme, ha gyakorlatba is át tudjuk ültetni az iskolapadban tanultakat. Vannak ötleteink, de sokszor hiányzik a lehetőség, hogy véghezvihessük őket.”mondta el Sicz-Mesziár János az Óbudai Egyetem tanulója, az AdlerRC alkalmazás fejlesztője.

Szólj hozzá