Home Hírek Betiltják a Samsung Galaxy mobilok árusítását Európában

Ha valaki már unná a mobil pereléseket, az lapozzon, de tény, hogy említést érdemlő döntés született Hollandiában. Az ítélet szerint a Samsung-nak ideiglenesen be kell tiltani a Galaxy szériához kötődő mobil telefononok árusítását. Az érintett modellek a Galaxy Ace, a Galaxy S és talán a legnagyobb ütés a Samsung gyomrába a jelenlegi zászlóshajó, a Galaxy S 2. A döntés összesen 32 európia bíróságot érint.

A döntés egyelőre csak előzetes tiltást tartalmaz, a végső ítéletre még várni kell. A bíróság ugyanakkor úgy érzi, hogy az Apple érvei megalapozottak ahhoz, hogy egyelőre eltiltsák a Samsungot a teljes Galaxy sorozat árusításától.

Az Apple nagyon aggreszív módon támadja a gyártót itt Európában, a múlt héten például egy német bíróság döntött úgy, hogy a Galaxy Tab-ot tilos árulni a Samsungnak (kivéve Hollandiában). A határozatot aztán később visszavonták, így Németország kivételével újra lehet Tab-ot venni a kontinensen.

Az almás cég végső terve ráadásul az, hogy a készülékek raktározását, importálását és gyártását is betiltassa, így teljesen ellehetetlenítse a Samsungot a mobil piacon. A helyzet nagyon forró most a bíróságon, hiszen az Apple-ről kiderült nem is olyan régen, hogy manipulált képpel próbálta kiütni a Galaxy Tab-ot a boltok polcairól. (A Galaxy Tab-ról készült rajz méretarányai ugyanis nem stimmeltek, úgy alakították a képet, hogy a lehető legjobban hasonlítson az iPadre.)

Azért a Samsungot sem kell félteni,  Galaxy Tab 10.1 európai kitiltása majd annak visszavonása után megpróbálja az iPad dizájnját leíró szabadalmat érvényteleníttetni. A távol-keleti gyártó a 2001: Űrodüsszeia filmre hivatkozott, és azt mondta, hogy a filmkockákon látható eszköz legalább annyira hasonlít az Apple készülékre, mint a Galaxy Tab.

Egy biztos, az ügy még nincs lefutva, és mindkét cég a legjobb ügyvédeit és marketingosait veti be, hogy megnyerjék a pereket, és talán a közvélemény szimpátiáját. Ez utóbbiban – véleményünk szerint – az Apple jelentős hátrány szenved, az almás cég egyes nyilatkozatai, és folyamatos agresszív, és tárgyalótermekben zajló támadása még a saját ügyfeleik szerint is nevetséges és sajnálatra méltó. Persze ahogy mondják, „pénz beszél…”, ha az Apple-nek sikerül elérni, hogy a Galaxy készülékeket tartósan távol tartsa a fogyasztóktól, az neki kapóra jön, pont az új iPhone bevezetésének kezdetekor.

Szólj hozzá