Home Hack Megnyitja a bootloadert a Sony Ericsson és a Motorola

A Sony Ericsson után a Motorola is úgy döntött, hogy megnyitják a telefonok bootloaderét, ezáltal lehetővé teszik, hogy a fejlesztők jóval könnyebb és nagyobb méretek között kísérletezgessenek a telefonokkal.

A Sony Ericsson Unlock Boot Loader szolgáltatásával a független telefonok birtokosai könnyen tehetnek úgynevezett főzött ROMokat a telefonokra. Az Unlock Boot Loader használata során a telefonról törlődnek a gyári DRM kulcsok és előre telepített alkalmazások. A gyártó felhívja természetesen a felhasználók figyelmét, hogy az ilyen ROMok használata akár garanciavesztéssel és a készülék túlmelegedésével járhat. A Sony Ericsson megoldása csak a 2011-es független készülékekkel működhet, tehát egyelőre a Play, a Neo, az Arc és  a Pro telefonoknál alkalmazható.

A Sony Ericcson lépése természetesen nagy tömegeket nem érint, de mégis nagyon pozitív lépés a cég részéről, és igen jó „pr”-t biztosít neki. A svéd-japán céghez hasonlót tervez a Motorola is. A cég egyébként igen erős kampánnyal beharangozott Xoom tábláján elérhető ez a lehetőség, de a jövőben ezt a telefonokra is át szeretné ültetni. A hírek szerint jelenleg a szolgáltatókkal egyeztet ezeknek a lehetőségekről, hiszen a nem független készülékek esetén csak a szolgáltató belegyezésével lehet biztosítani a bootloader megnyitását. Az idei év második felében már várhatóan több szolgáltatónál – és persze a független készülékek esetén is – elérhető lesz a rendszerbetöltő rutin feloldása, és főzött ROMok használata.

Szólj hozzá