Home Szoftver Az Android eszközök is nyomonkövetik gazdáikat

A hét egyik sláger témája tagadhatatlanul az volt, hogy két amerikai programozó (egyikük ráadásul volt Apple alkalmazott) rájött: az iOS eszközök kémkednek gazdájuk után: a készülékek naponta többször is rögzítik, mikor merre járt a gazdájuk.

Ez számunkra nem is lenne érdekes, hiszen mi nem egy Apple blog vagyunk. Ami viszont már minket is érinthet, hogy az Android rendszert is megpiszkálták, és kiderült, bizony a Google rendszere is tárolja azt, hogy éppen merre járunk. Ami helyzetünkben még rosszabb lehet – már akit zavarnak ezek a dolgok -, hogy az Android készülékek még haza is jelentik az adatokat a Google-nek.

Az Android telefonok az elérhető wifi hálózatok adatait (MAC cím, jelerősség) eltárolják, és továbbítják a Google-nek. Korábban csak úgy gondolták, hogy a HTC telefonok csinálják, később aztán világossá volt, a többi készülék is rögzíti az adatokat. Samy Kamkar, az incidens felfedezője, webes alkalmazást is készített, amelynek segítségével tesztelhetjük, hogy az Androidos készülékünk valóban rögzítette-e a wifi hálózatunk adatait. A keresés során a wifi routerünk MAC címét kell megadni. Ezt Linux alatt a legkönnyebb módon a következő paranccsal kérhetjük le:

arp -a

Ha minden igaz, akkor egy hasonló eredményt kell kapnunk (az adatokat megváltoztattuk)

registerlafonera.fon.com (192.168.10.1) at 00:11:74:28:cb:ae [ether] on wlan0

A MAC címet (00:11:74:28:cb:ae) ezek után már csak be kell másolni Samy webes felültének keresőjébe, és hamarosan kiderül, rögzítette-e már mobilunk wifi hálózatunkat.

Az egyik fontos részlet azonban, hogy az Android rendszere jóval kevesebb adatot tárol el, mint az iOS. Így például a mobilhálózatok esetén 50-re limitálták az adatok számát, wifi eszközöknél pedig ez a szám 200. Az Apple rendszere egy-egy adótoronyról több rekordot is tárol, míg az Android csupán egyet.

A másik pedig az, hogy a Google rendszere nem titokban gyűjtötte eddig az adatokat, hanem erre rákérdez, csak erről sokan már elfeledkeztek.

Szólj hozzá