Home Egyéb Android Planet Workshop

Tegnap lezajlott a sorrendben már negyedik Telenoros Android workshop, és ismét csak jókat tudunk mondani a rendezvényről. A hangsúly most kicsit inkább a környezetvédelmen, és a környezettudatos gondolkodáson (illetve az ilyen cégeken) volt.

A helyszín most az Instant volt (eddig mindig más helyeken voltak a Workshop-ok, úgy látszik a cég keresi a legjobbat), ami majdnem tökéletes volt. Geek szempontból az volt az egyik negatívum, hogy sajnos „free-wifi” nem volt ezen az estén, de inni, enni mindenki tudott a cég kontójára 🙂

A bevezető prezentációban a Telenor bemutatta, mire is gondol, amikor környezettudatos cégről beszélünk, megtudtuk, hogy a cég törekszik arra, hogy a lehető legnagyobb „egyensúlyban” legyen a környezettel. Milyen lépéseket tehetnek ennek érdekében a gyártók, illetve forgalmazók? A mobilok újrafelhasználható alkatrészekből készülnek a gyárakban, a csomagolást igyekeznek minimalizálni (így több terméket tudnak egyszerre szállítani és kevesebb hulladék is készül). Lassan kikopnak a driver és program cd-k is, hiszen lassan minden telefon mellé adnak microSD kártyát (és átalakítót) és a gyártók erre rakják fel a szükséges kliens programokat. A Telenor prezentációjából kiderült az is, hogy a cég törökbálniti épülete kiemelkedően környezetbarát, az építése során ügyeltek arra, hogy a természetet a legkevesbé bolygassák fel, a ház körül pedig alternatív energiatermelő berendezések vannak. A ház megtekintése is lehetséges, ugyanis alkalmanként úgymond körbevezető túrákat tartani az épületben az érdeklődők számára.

Három workshop volt a rendezvényen, három alapvetően elkülönült témában. Sajnos most nem volt rotáció, így aki egyre beült, és végighallgatta, az valószínűleg a másik kettőről lemaradt. Az egyik helyszín „csajos” volt, ahol két hazai ismert hölgy is jelen volt, név szerint Peller Mariann és Béres Alexandra, velük lehetett beszélgetni az egészséges és környzettudatos életről, illetve hogy milyen appok lehetnek segítségünkre a megfelelő étrend vagy mozgásforma megtalálásában, végzésében. Ez a beszélgetés az ígérethez híven tényleg nagyon kötetlen volt és rendkívül jó hangulatban telt. A végére talán mindenki kicsit a fejébe vette, hogy mostantól egészségesebben él és már nyomkodta is a telefonját kalóriaszámláló, vagy éppen meditálást segítő applikációk után kutatva.

A másik helyszínen a Telenor munkatársai tartottak workshopot pár olyan Android alkalmazásról, amelyek segíthetik napjainkat, ha fontos számunkra a környezettudatos szemlélet a hétköznapokban. Sajnos a fent említett okokból ezen a workshopon nem tudtunk részt venni.

A leginkább geek-eket érdeklő előadás a harmadik volt, ahol Sony Ericsson az Xperia új családtagjait mutatta be, és azt, hogy ők mit tudnak tenni a környezetükért. A twittert elnézve a legtöbb blogger erre az előadásra ült be, a workshop alatt csak úgy záporoztak a Twittek. Megtudhattuk, hogy az Xperia tulajdonképpen nem más, mint Android + Sony (technológia a szórakoztató iparból) + Design. A cég a tavalyi évben 10 millió Xperia telefont értékesített, és a céljuk, hogy 2011-ben piacvezetők legyenek az Android platformon. Ezzel már valószínű, hogy mindenkinek egyértelmű, a cég elkötelezte magát a Google operációs rendszere mellett. Nekem nagyon szimpatikus volt, hogy beismerték a hibáikat, az elmúlt évben igen sokat késtek a friss Android verziók kiadásával, de ennek vége, minden új Xperia telefonon az Android 2.3-as verziója kapott helyett, sőt az Xperia X10 is meg fogja kapni a Gingerbread-et. Az előadásukban megtudhattuk a fontosabb újításokat az új mobilokban (bravia képernyő, exmos szenzor jól hangzik!).

Fontos eleme volt a prezentációnak az új mobiljuk, az Xperia Play, ami a sokat emlegett PlayStation telefonjuk. Állításuk szerint a piacon lévő psp-t veri a készülék. Magyarországon addig nem fogják forgalmazni, amig itthon nem indul be a fizetős Market. Itt volt egy kisebb információmorzsa, amely mindenki számára érdekes lehet, állítólag pár hónapon belül ismét bővül a fizetős marketet elérő országok száma, és ebben már talán Magyarország is benne lehet. A Play mögött egyébként a legtöbb játékkészítő már ott van, közel 60 játék már el is érhető a playstation telefonra, de további nagy nevek jönnek még.

A Workshopokon túl ismét jelen voltak a gyártók is, így megtapizhattuk az új LG, HTC és ZTE mobilokat. Az LG standján természetesen a középpontban az új vezértelefon, az X2 volt, de elhozták a 3D-s Optimust is. A ZTE standján is érdekességeket hallottunk, a hírek szerint új telefonnal készül a gyártó, nem is eggyel, hanem legalább kettővel, amelyek a ZTE igen sikeres termékének, a Blade-nek lehetnek az utódai. Az ár-érték arányban szinte verhetetlen modell valószínűleg sláger termék lehet nyáron. Ha minden igaz, augusztus végén érdemes figyelni a boltok polcait.

Összességében tehát nagyon jó hangulatban telt a Telenor Workshopja, lassan már mindenki „ismerős” lesz a tömegben. Biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó ilyen rendzevény volt, és továbbra is találkozhatunk egymással az Android workshoppokon.

Hasonló cikkek
0 4951

0 1675

Szólj hozzá