Home Teszt Samsung Galaxy Ace – Sajnos Kéne

A Telenor jóvoltából pár hétig nálunk vendégeskedett a Samung Galaxy Ace készüléke. A kinézetéről már írtunk egy előző cikkben, így erről már csak nagy vonalakban szeretnék megemlékezni. Lássuk inkább, milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk az elmúlt napokban.

A készülék formavilága letisztult, modern. Nem akartak vele valami nagyon újat alkotni, jó helyekről merítettek, így ez garantálta azt, hogy nem tudtak nagyot hibázni. Sokan sok helyre pozícionálták már a telefont, és tény, jól mutat egy üzletember kezében, de a hölgyeknél sem mutat rosszul, sőt. Nagyon könnyű a készülék, szinte keresni kell az embernek, hogy melyik zsebébe rejtette el.

A „tartós teszt” alatt kiderült, hogy nincs olyan helyzet, ahol elfogyna a telefon. Sehol nem tapasztaltunk lassulást (egy kivételtől eltekintve, erről később), a telefon nagyon jól teszi a dolgát. Nyugodtan futhatnak a háttérben a közösségi alkalmazások, jöhetnek az értesítések, nem fogunk döcögést tapasztalni. Erről a 800Mhz-es processzor gondoskodik, ami manapság már nincs az élvonalban, de a 3.5 hüvelykes kijelzőhöz elég. A központi egységet egy Adreno 200 GPU segíti a hétköznapi munkában. Nem akarnék senkit számokkal untatni, tényleg amit le lehet tölteni a telefonra, az jó sebességgel a futtatható. Az Angry Birds (összes része) akadálytalanul futott a telefonon, sőt még Raging Thunder 2-vel is megizzaszthatjuk, nem csalódunk. Az akkumulátor egyébként jól bírja a kiképzést (1350 mAh), ha nem nyomogatjuk 5 percenként a telefont, bőven kibírja az egy napot. Egy nap aktív 3G/wifi kapcsolat után sem kell még pánikszerűen a töltőt keresni.

Sokan panaszkodnak a készülék kamerájára, ez leginkább a mozgókép rögzítés terén üt vissza, csupán 320×240 pixeles videót tud felvenni 15 fps-sel, ami távol van a folyamatos mozgástól. 2011-ben egy 5 megapixeles kamerától ez valljuk be: kevés. A képek készítésénél bőven egy koca-telefon-fotósnak elégnek kell lennie, amit nyújt az Ace. Az éjszakai fotózáshoz még egy LED vakut is kapunk, aminek hála egészen jó minőségű képeket tudunk készíteni szegényes fényviszonyok mellett. Egyetlen komolyabb lassulást egyébként a fotógaléria megnyitásánál tapasztaltunk, véletlenszerűen néha gyorsan, néha viszont elég lassan dobta be az elkészített képeket a mobil.

A Samsung (jó) szokásához híven nem a szűz gyári Android felülettel szállítja az Ace-t, hanem saját kezelőfelületével, a TouchWiz-zel. Ebből is a TouchWiz 3.0 jutott a készülékre, tehát mondhatjuk, hogy egy jól kiforrott dologról van szó. Ez egyébként igaz is, nem kényelmetlen, nem csúnya, hanem kifejezetten használható és gyors a Samsung felülete. Egyeseknek a virtuális billentyűzettel (illetve annak a kiosztásával) akad gondjuk, de szerencsére az Androidban ez sincs kőbe vésve, bármikor lecserélhetjük egy másikra.

Az Ace operációs rendszere az Android 2.2.1-es verziója. Ez magyarul érkezik, és szerencsére nincsen benne nagyon erős félrefordítás, használható a hétköznapokban. Az Android 2.2-nek köszönhetően a készülék tud Wifi hotspotként is működni. Ez számomra még mindig nagyon nagy dolog, iszonyatosan laza dolog például az autópályán száguldani, és a telefonról megosztott interneten böngészgetni a laptoppal. Ez a feature természetesen rendesen fogyasztja a telefon erőforrását, tehát ha nem 100 százalékos akkumulátorral ülünk be a kocsiba, nem árthat egy autós töltő. Aki a 2.2-ot olvasva rávetné magát a Marketre, ne lepődjön meg, hogy ha például a Flasht nem tudja letölteni. A készülék ugyanis nem támogatja a Flash-t, annak ellenére, hogy operációs rendszere megbirkózna vele. A Samsung szerint a telefon hardvere nem elég erős ahhoz, hogy a mobil flasht megfelelő sebességgel futtassa. Egyik szemünk sír, a másik nevet. A Samsung észnél volt, és egy jól és gyorsan működő telefon és OS kombinációt állított össze. Azoknak viszont, akik flasht szeretnének futtatni, nem biztos, hogy az Ace a jó választás.

Egy másik nagyon hasznos szolgáltatás, ami gyárilag telepítve érkezik a telefonra, az az AllShare program, aminek segítségével a készülékről, vagy a számítógépről a telefon közbeiktatásával sugározhatunk egy kompatibilis lejátszóeszközre. Így például komolyabb szaktudás és hozzáértés nélkül tudunk pár perc alatt zenét vagy videót streamelni wifin keresztül médiacenterünkre vagy televíziónkra.

Összeségében a Samsung Galaxy Ace jó választás lehet azoknak, akik egy közepes teljesítményű, de látványos, modern telefont szeretnének magukénak tudni. A sok kis rejtett nyalánkságot (FM rádió, wifi hotspot, allshare) pedig valószínűleg előbb-utóbb mindenki felfedezi, és ahogy a napok és hetek múlnak, egyre nyugodtabbak lehetünk, igen, az Ace jó választás volt.

3 hozzászólás to this post
  1. Hát szerintem a ZTE Bladet-t mindenképp veri … mára már nem 20-al, 40-el egy 10-essel dágább de lényegesen jobb.. meg csapták a Bladet egy nagy kijelzővel de a megfelelő hátteret nem biztosították neki (CPU) a játékokszaggatnak …stb. Ez egy igen jó telefon és már xy weboldalan már csak 53ezer forint … a t-nél a ZTE mára már 40000

  2. Én az enyémmel maximálisan meg vagyok elégedve. Pár napja vette csak, de szerintem nagyon kézenfekvő már most az elején a kezelése, és a sebességgel sincs semmi gondom. A virtuális billentyűzettel voltak nehézségek, de ez annak tudható be hogy nyomógombos telefonhoz szoktam hozzá. Most már azzal sincs semmi gond.

  3. Sziasztok!! 😀

    Én az elsők között vettem meg ezt a kis készüléket és TÖKÉLETESEN meg vagyok vele elégedve. Nagyon sokat használom Wifi-vel, egyáltalán nem merül le olyan gyorsan! Valljuk be, ez a Samsung bevált, kiforrott technikáiból összerakott telefon, megspékelve egy új design-al. Gyors, modern és a telepíthető alkalmazások, játékok mind tökéletesen futnak rajta. Ár-érték arányban a legjobba piacon. Az első hozzászóláshoz még annyit, hogy az az 53 ezer nem 53 hanem 60. 🙂 De a biztos hogy a ZTE-t magasan veri. 😀

Szólj hozzá