Home Hardver Kyocera Echo – Dual kijelzős mobil

Aki azt hitte, hogy csak processzor magból lehet kettő egy telefonban, az tévedett. A Kyocera Echa az Android telefonok Nintendo DS-e. A mobil annyiban különbözik a többi szétcsúsztatható telefontól, hogy itt nem egy teljes QWERTY billentyűzet tűnik elő, hanem egy újabb kijelző.

Kép: laptopmag.com

Becsukott állapotban sem kicsi az Echo kijelzője – 3,5 hüvelyk  -, de kinyitva már gigászi 4,7 hüvelykes képernyő pár tárul a szemünk elé 960 x 800 pixel felbontásban. Jó hír, hogy a mérnököknek sikerült megoldani azt, hogy a két kijelző egy síkban van, így tényleg egységes kijelző hatását kelti a dual screen.

A két kijelző meghajtásához kell az erő, erről pedig a Qualcomm (QSD8650) 1 GHz Snapdragon processzor és Adreno 205 GPU gondoskodik. Ezt megtámogatták a mérnökök 1 GB ROM-mal és 512 RAM-mal. A többi felszereltség már unalmasnak mondható, a hátlapon egy 5 megapixeles, 720p videó rögzítésére alkalmas kamera van, és természetesen a bluetooth, wifi és gps is az „alapfelszereltség” része. A Kyocera Echo 8 GB belső háttértárral érkezik, de ez természetesen micro SD kártyával tovább bővíthető. A készüléket Android 2.2 hajtja és valószínűleg pár módosítást eszközöltek a gyárban, hogy az OS a két kijelzőt megfelelően kezelje. Azok akik a 2.3 felé kacsingatnak, valószínűleg csalódnak, nem számíthatunk rá, hogy a készülék valamikor is kap 2.2.1-nél frissebb verziót, ha csak nem az android hackerektől.

A telefon forgalmazója, a Sprint egyébként tervezi, hogy kiadja a telefon SDK-ját, így a fejlesztők optimalizálhatják alkalmazásaikat a két képernyős telefonra és az általa megvalósított „Simul-Tasking” módra. Ez alatt egyébként azt kell érteni, hogy egymás mellett képesek futni az alkalmazások egy-egy kijelzőn. Erre jelenleg csak a böngésző, az email program, a galéria, a telefonkönyv, és további pár alap szoftver képes.

Fontos szerep hárul az akkumulátorra is, hiszen bizonyos esetekben két kijelzőt kell áramforrással táplálni. Az első tesztek után kiderül, hogy sikerült-e a mérnököknek a szokásos készenléti időt kipréselni a mobilból. Tegyük hozzá, a telefont mindjárt két akkumulátorral tudjuk megvásárolni, és egy speciális töltővel, amivel egyidőben tudjuk tölteni a készüléket, és a tartalék akksit is.

Kép: laptopmag.com

Mielőtt bárki szaladna a boltokba, fontos elmondani, hogy az Echo csak CDMA hálózatokon üzemel, tehát az itthoni telefonálásra nem alkalmas. Arról nincs hír, hogy a gyártó tervezi-e egy GMS hálózatokat támogató verzió piacra dobását. A Kyocera Echo 200 dollártól hazavihető.

Hasonló cikkek

Szólj hozzá