Home Programok Itt a Google Maps 5

Megjelent a Google “következő generációs” térképszoftvere, egyelőre csak Android plaformra. Az új verzió rengeteg újítást hoz és tényleg a jövőbe repíthet, hiszen akár 3D-s nézetre is válthatunk, ha mobiltelefonunk támogatja. Pár éve még elképzelni is nehéz lett volna hogyan működne egy térkép a földünkről a mobilunkon, most pedig már akár három dimenzióban is láthatjuk az épületeket.

A Google 5 éve indította el a mobilra szánt Google Maps projektet. Azóta számtalan funkció került bele az alkalmazásba, több mint 100 millióan próbálták ki, illetve használják a programot. A korábbi verziók használatához eddig mindig erős és stabil internet hozzáférés kellett, de most ezen is változtattak.

A szoftver szakít a korábbi sima alapnézettel, és elhozta a 3D -s megjelenítést – bár ez nem minden telefonon érhető el. Ha akarjuk akár az épületek körül is tudunk fordulni, bármely szögből megnézhetjük a vektoros grafikákat.

A másik nagy újdonság, hogy a program már képes offline módban is működni. Az új térképrajzolási megoldásnak hála, sokkal kevesebb adatba kerül az összes zoom szinten megjeleníteni az adott területet, így hatékonyabban cachelhető. Az offline mapon kívül jön még egy szintén ide kapcsolódó újdonság, az offline rerouting, az az újratervezés. Korábban ha a navigáció közben megszakadt a netkapcsolat (már persze azokban az országokban, ahol a turn-by-turn navigáció működik…) az elég fájdalmasan érintette a programot. Most ugyan az útvonal megtervezéséhez még szükség van internetre, de akkor sincs nagy baj, ha menet közben elveszítjük a jelet. Ezt a fejlesztést a következő pár hétben gördítik ki.

Jó hír, hogy az Google Maps 5.0 már Android 1.6 -os telefonokra is elérhető, viszont a 3D-s megjelenítéshez minimum 2.0-as Android szükséges. További funkciók országonként és készülékenként is eltérően működhetnek.

Hasonló cikkek
7 hozzászólás to this post
 1. Hi,

  Lámer vagyok még, de érdekelne hogy a jelenlegi 4.3ast tudom e update elni, vagy kell hozzá egy reinstall.

 2. Valaki próbálta már?

  Hol tudom beállítani, hogy 2D 3D- ben mutassa?
  ZTE Blade- em van, gyári T- mobile-os 2.1-es rendszerrel, de csak a sima 2D- ben látom a térképet. Remélem ezen is menni fog ( csak tudnám hogyan), mert 3D támogatás van.

 3. persze, siman update-elheto
  a 3D-s epuletek vaganyak, bar baromi elnagyoltak, csak az alaprajzot huzza ki fuggolegesen, a parlament pl. eleg erdekesen nez ki 😀
  viszont jo lenne tudni hogy tudom raeroszakolni hogy offline toltson le par terkepet, mielott elmegyek kulfoldon varost nezni ismeretlen helyen…

 4. Glezmen:
  én azt vettem észre, hogy minél több helyet nézek meg a Mapsben, annál nagyobb a cache mappa (amit nem töröl ki kilépéskor), szóval szerintem ha egyszer megjelenítetted egy hely térképét, akkor azt megjegyzi és legközelebb offline is behozza.

  na most ki is próbáltam, annyi hogy offline nyilván nem tudsz rákeresni a városra amit keresel, de manuálisan oda tudsz menni, és ha ránagyítasz, akkor behozza az előzőleg “lekesselt” térképrészleteket. szóval működik.

 5. igali:
  a 3D nézetet nem kell sehol külön bekapcsolni. akkor jelennek meg a 3D épületek (jobban mondva szürke dobozok :)) ha térkép nézetben ráközelítesz a térképre. persze nincs minden épület 3D-sítve, de pl. Budapesten a nagykörúton belüli rész ilyen

Szólj hozzá