Home Egyéb Interjú criminallal, a Spica CM ROM fejlesztőjével

Sikerült egy interjút leegyeztetnünk criminallal, aki Samsung Spicára készíti a CyanogenMod-ot. Nagyszerű dolog, hogy az Android közösségben egy ilyen fontos dolgot hazánk fia tartja karban, így szerettük volna, ha egy kicsit többen megismerik, ki is áll a ROM mögött.

Ha jók a forrásaink, akkor te készíted a CyanogenMod ROM-ra épülő Spica ROM-ot. Mióta foglalkozol az Android „hackelésével” – már ha szerinted amit te csinálsz az az.

Végülis, hívhatjuk hack-elésnek, de ebbe így nem gondoltam bele sosem. Egyszerűen szerettem volna, ha a telefon kicsit többet tud az alapnál. Ez az elején abból állt, hogy újabb programokat próbáltam ki, főként blogok alapján, aztán elkezdett érdekelni a 2.2 portolása. Sok időt belefektettem a hang életre-keltésébe, de sajna sikertelen volt. Amikor LeshaK megoldotta a problémát, egy nagy lendületet vett a 2.2 fejlesztése. Elkezdett tényleg használható lenni a ROM, persze akkor még egy csomó dolog nem ment, de abban az állapotban már nem kellett mindig visszatenni a 2.1-et, ha egy kicsit körülményesebben is, de használható volt a telefon 2.2 alatt is. Az alap 2.2 után elég merész ugrásnak tűnt a CM, de én voltam meglepődve a legjobban, hogy működött. Az elején sok dolgot nem értettem, de elkezdtem egyre jobban belejönni. Persze a mai napig van olyan, hogy nem nagyon fogom, mit miért kell csinálni, de amikor működik, ezen gyorsan felülemelkedik az ember. Visszanézve a fórumot, 2010 nyáron volt kb, hogy egy ideig párhuzamosan fordítottam az AOSP és a CM romokat, de ez elég körülményes volt. Végül is a laptopomon, ahol a fordító környezet megvan, cirka 3 óra a teljes fordítás. A végső „lökést” a publikálására LeshaK adta, amikor elejtette, hogy ha megvan az AOSP-vel, akkor portolni akarja a CMet is Spicára. Akkor már pár hónapja CM volt a telefonomon, nem hagyhattam, hogy lenyúlja az ötletemet. Publikáltam, és onnantól kezdve a 2.2-es változtatásokat csak a CM-re csináltam, nem foglalkoztam az AOSP verzióval.

Miért pont a Spica, illetve azon kívül „fejleszt” más telefonra ROM-okat, vagy programokat?

Úgy kezdődött, hogy az előző telefonom elromlott… A telefon sosem volt luxus termék nálam, az előző is került vagy 8-10 ezer forintba. De most valahogy elkapott a gépszíj, mindenképpen szerettem volna „okos” telefont, de nagyon nem akaródzott 100k felett költeni telefonra. Így körbenéztem a piacon, kiszúrtam a Spica-t, mint az akkori legjobb ár/érték arányú telefon volt. Sajna még így is drágának tűnt, ezért vateráztam egyet és kb. 3/4 áron, használtan (volt vagy 2 hónapos)megvettem. Ezen kívül csináltam egy bevásárlólista programot, mert szükség volt rá, de a marketen nem találtam számomra megfelelőt. Mostanában nem tervezem további programok írását, nem nagyon fér bele a szabadidőmbe.

A fejlesztést teljesen ingyen csinálod? Mi éri meg benne neked? Sokan tanulsz belőle, vagy azt gondolod hogy egyszer majd jó referencia lesz? Gondolom a támogatásokból nem lehet megélni. Szakmád is a „hobbidhoz” kötődik?

Van munkám, abból élek, élünk meg a családommal. Ez csak hobbi, szabadidőmben foglalkozok vele. Persze örülök, ha beesik 1-1 „sör”, de ez kevés ahhoz, hogy az ember ebből éljen meg. Inkább csak jólesik, ha valaki gondol rám. Hogy miért csinálom? Mert szeretném, ha a telefonom használhatóbb lenne. A CM portolása is úgy kezdődött, hogy tetszett a CM PowerWidget-e. Úgy is hívtam, hogy az én garázs projektem.

Mi volt az első telefonod (Androidos), illetve milyen van most. Meg vagy vele elégedve? Számodra milyen (vagy mi) lenne az álom telefon?

Mint írtam ez az első és egyetlen Androidos (okos) telefonom. Maga a hardver nekem nagyon tetszik, a Samsung hozzáállása már kevésbé. Úgy gondolom semmibe nem kerülne, ha tényleg nyílt forráskódú lenne Spica-ra is. Azzal, amire nekünk hónapokba telik rájönni, nekik ott van valahol, de mindenféle kitalált indokok miatt inkább ülnek rajta. Megnyitották azokat a forrásokat, amiket feltétlenül muszáj (GPL2), de amit már nem muszáj, azt már nem. Pl. az egész Android Apache 2.0 licence-elésű, ebből semmi nincs megnyitva. Tehát bármi módosítást csináltak az Androidban, abból semmi nem publikus. Sajnos a portolás legnagyobb része ezekből áll, és ezért megy ennyire lassan.
Álom telefon? Nálam még mindig a Nexus One. Ha sok pénzem lesz tutira veszek magamnak egyet. Az tetszik benne, hogy az utolsó bitig nyitott, az elejétől a végéig mindent fordíthatsz rá (talán a rádió fw nem). Én lennék a legboldogabb, ha a Samsung is így gondolkozna. Valamiért a döntéshozóiknak az Open Source inkább nyűg, holott könnyedén ki tudnák használni az előnyeit is. A community kitermelné a javításokat, ebben biztos vagyok. Egy teljesen nyílt android 2.1-el a hátunk mögött már a 2.3 felé kacsintgatnának, nem pedig még mindig csak alpha státuszú 2.2-nk van. De a Samsung úgy gondolja, hogy ha nem ad ki a telefonomra 2.2-t, akkor majd veszek egy másik Samsung telefont, amin megy 2.2. Hát nem… Csinálok rá 2.2-t, ha meg nem megy, akkor veszek egy olyan nem Samsung telefont, ami tényleg nyílt, nem csak a propagandában. De ez inkább csak a saját puffogásom…

Mi ragadott meg Androidban? Mitől lehet szerinted az, hogy ilyen mértékben terjed az „Android láz”? Illetve van olyan, ami szerinted még hiányzik belőle, és más platformokba (iOS, WebOS, S^3) megvan?

Ami nekem nagyon bejött, az az, hogy tényleg szabadon tudom módosítani az egész oprendszert. Tökéletesen megfelelne ugyanez iOS-ban is, ha ennyire nyílt lenne az is. Így egyelőre alternatíva nélkül marad nálam az Android, előnyeivel, hátrányaival együtt. Van pár apróság, ami hiányzik, ilyen pl. a kikapcsolt állapotban ébresztés, de tudok nélküle élni.

Mi a leggyakrabban használt 5 programod (az alap appokat – hívás, sms) a telefonodon?

Szerencsére a CM szinte minden kiegészítő szolgáltatást tartalmaz, rengeteg kis alkalmazásra nincs szükség. Pár extra program azért megmaradt, bár lehet, hogy ha most megnéznem a stock CMes megfelelőjét, már nem lenne rá szükség, de ilyen a megszokás: Handcent SMS, K9-Mail. Ezen kívül meg az elején vettem pár alkalmazást, de mostanra már csak a Klaxon az, ami tényleg hiánypótló. A napi kapcsolattartásra pedig ott a Tapatalk és a Twitter for Android.

Mit gondolsz az Android alapú táblagépekről. Van szerinted piacuk, illetve felvehetik-e a versenyt az iPad-del? Mind szolgáltatás, mind kidolgozottság terén?

Egyelőre nem értem, mi ez a hype a táblagépek terén. Lehet, hogy én vagyok maradi, de nekem ezekből a gépekből hiányzik a fizikai billentyűzet. Ha meg kötsz hozzá egyet, akkor inkább vennék valami Atomos netbook-ot, rajta Win7-tel vagy Ubuntuval. Majd az idő persze megmondja, merre fejlődik a világ, de egyelőre úgy gondolom, ez inkább csak trendi dolog.

Köszönöm az interjút!

Hasonló cikkek
0 4962

0 1679

6 hozzászólás to this post
  1. koszi a romot!
    egyebkent mar majdnem vettem valami nagyobb androidos telefont, de a cm alpha4-et felrakva marad a spica 🙂 (es igen, sajnos ezert ‘ertheto’, hogy miert ilyen a sumsung hozzaallasa :S)

  2. Szia criminal!

    Nagyon köszi a munkádat, király a rom, remélem megoldódik még az a pár hiányosság is ami van 🙂 !
    Üdv!

  3. A Samsungnak abszolút nem érdeke kiadni a forrást, hiszen akkor ki fogja megvenni az újabb készülékeket? Ugyanígy volt/van pl. a DVD-írókkal is. Ott sincs nagy fejlődés, de szándékosan nem adnak ki újabb firmwareket, hogy kénytelen legyél megvenni az újabb írót.

  4. @Tesztelo.hu: es mi a biztositek, hogy a regi Samsung (nem supportalt) telefonod helyett ujabb Samsungot veszel? Mert en tutira nem 🙂

  5. Arra nincs garancia, hogy te Samsung által készített telót veszel, sőt valszeg te nem, de aki meg a HTC-t Motorolát stb-t hagyja ott az meg Samsungot (is) vesz, szóval végeredményben amennyien lecserélik a Spicát megközelítőleg ugyan annyian veszik meg az S-t 😀

  6. Helló.

    Köszönjük szépen a ROM -ot! Igazi katarzis volt amikor rúbukkantunk a haverokkal. 😀 És a frissítéseket is minden nap lessük.
    Nagy arc vagy. 😀

Szólj hozzá