Home Szoftver 12 újdonság, amelyet elhozhat a Gingerbread

Szögezzük le, nem 12 tényről van szó, csupán előzetes spekulációról az Android and Me oldalról. Az eddig megjelent képek és előzetes találgatások alapján szépen összefoglalták, milyen új dolgokat fedezhetünk fel a Google új operációs rendszerében. A cég eddig ügyesen titkolta mind a megjelenés idejét, mind pedig az új feature-ok listáját.

1. Új felület

Ez biztosnak mondható, az Android új kiadásaiban mindig találunk olyat, ami a felhasználói felülethez kapcsolható. A fejlesztők folyamatosan haladnak a korral, és egyre több tapasztalatot gyűjtenek össze, minek hogyan kell kinéznie. A 2.3-ban valószínűleg nagy átszabások nem lesznek, de annyi például már biztosnak látszik, hogy a „notification bar” színe feketére vált, és több alap alkalmazás ikonja frissül. Nagyobb változások talán majd a 3.0-ban, jövőre.

2. Near Field Communications (NFC)

A Gingerbread támogatni fogja az NFC chipeket, amelyek segítségével megvalósítható az érintéses fizetés, vagyis az arra alkalmas terminálokon a telefonunkkal fizethetünk könnyedén és egyszerűen. Persze nagy valószínűséggel ez a feautre itthon nem fog robbanásszerűen elterjedni.

3. Fejlettebb mozgás érzékelés

A fejlettebb mozgásérzékelő rendszerek már elérhetőek pár új telefonban (Galaxy S, Nexus S), de az Android 2.3-ban lévő API új lehetőségeket hoz az alkalmazások terén. Így a telefonok akár olyan eszközök helyét is betölthetik, amik le tudják képezni az emberi test mozgását egy az egyben, akár egy Wii kontroller.

4. Natív videó chat

Andy Rubin finoman utalt arra, hogy elképzelhető, hogy a következő Android már támogatni fogja a natív videó telefonálást. Asztali Gmailben már elérhető ez a lehetőség jó ideje, miért ne ültetnék át hát a telefonokra? Ehhez persze szükség van megfelelő hardverre is, de 2011-ben valószínűleg nem egy olyan androidos mobiltelefon fog megjelenni, amely előlapi kamerával is rendelkezik.

5. Új Market

Az utóbbi hetekben folyamatosan érkeztek új információk a Markettel kapcsolatban. YouTube link a program működéséről, ma pedig már arról lehetett olvasni, hogy az alkalmazások korhatárba sorolhatóak. Korábban pedig a PayPal egy munkatársa kotyogta el, hogy a Marketben hamarosan megjelenik a PayPal-es fizetési lehetőség.

6. Google Music

A Google már jó ideje útjára indította a Google Music-ot (kereső szolgáltatás) és ma már azt is tudjuk, hogy saját streaming megoldáson dolgozik az Androidhoz. Pletykákat lehetett olvasni arról is, hogy még idén, karácsonykor elindítják saját zeneboltjukat – merész húzás, az Applenek itt nagyon nagy az előnye, de ez valószínűleg 2011-re tolódik.

7. Nagyobb felbontás támogatása

Az Android számtalan felbontást támogat már most is, de még közel sem értek a csúcsra. A tablet láz csak most kezdődik, így joggal várható el, hogy az operációs rendszer támogassa a nagyobb felbontásokat. A gyártók ezen a téren nem érték még el a határokat, tehát van hova kihúzni az Android képernyőjét. A nagyobb felbontás támogatására utal még a developer blogon található összefoglaló táblázat, ahol egyelőre üresen árválkodik a „Large” szekció.

8. Új virtuális billentyűzet

A Google felvásárolta a BlindType startup-ot, akik alternatív virtuális billentyűzetmegoldást készítettek. A cég weboldala már nem is elérhető, elképzelhető, hogy a cég a megvásárolt technológiát átülteti a Gingerbreadbe?

9. WebM és VP8 támogatása

A Google és a WebM már megerősítette, hogy az új Android már támogatni fogja az új formátumot. A Google óriás videómegosztóján a YouTube-on már WebM formátumban is elérhetőek a videók, és a cég célja, hogy a html5 alapú videólejátszás alappillére a WebM legyen. A Logitech és a Skype már dolgozik ezeken a formátumokon alapuló videó hívás megoldáson.

10. Új YouTube – broadcasting támogatással

A Phandroid portál már októberben leleplezte, hogy a Gingerbreadben új YouTube alkalmazás lesz, tegyük hozzá, ez nem is meglepő. A Google pár hete frissítette a jelenlegi YouTube alkalmazást, amely már eleve csak Android 2.2-re volt elérhető (ügyes hackerek persze ezt is megkerülték). Szeptemberben pedig a YouTube blogjában olvashattunk arról, hogy tesztelik az új élő közvetítési megoldásukat. A felső kategóriás telefonok már most tudnak hd ready módban videót rögzíteni, a mobilszolgáltatók a tengerentúlon pedig már a 4G hálózatokat terjesztik. Kézenfekvő, hogy hamarosan nagyon jó minőségben tudunk élő adást folytatni a telefonunkról. A Google itt is kiszorítja vajon a versenytársait?

11. Google Me vagy saját játék hálózat?

A Google folyamatosan tagadja, hogy Facebook konkurenst épít, de időnként felröppennek a pletykák erről. Andy Rubin pedig megemlítette, hogy a játékok terén van lemaradásuk, és van mit behozniuk. Az Apple Game Center-je itt is vezet, de az Open Feint-nek hála már Androidon is megjelent a közösségi „gaming” lehetősége. A Google-nek muszáj lépnie, ha nem akar lemaradni.

12. Új zászlóshajó – Nexus S

A Google sokáig tagadta, hogy lenne utódja a Nexus One-nak, és valamiben igaza is lett, nem lesz Nexus Two, helyette lesz Nexus S, a Samsung keze alól. A Nexus One bár remek mobil, és célját elérte, lassan idejét múlt lesz a gyors technológia fejlődésnek köszönhetően. A Nexus S elképzelhető, hogy dual core-os cpu-val érkezik, amely meglepő lehet, hiszen a Samsungtól senki sem várta, hogy idén kijönnek saját kétmagos processzorukkal.

Az egyik legérdekesebb dolog számomra az, hogy a Google megint számos területen szembefordul a már pályán lévő játékosokkal. Felvásárolták a BlindType-ot, holott már rengeteg alternatív beviteli módot támogató program van a Market-ben, mint pl. a Swype vagy a 8pen. A YouTube élő közvetítéssel még nagyobb fába vágja a fejszéjét, hiszen a piacon már régóta jelen van a Ustream és a Qik. A játékosokat összekötő közösségi hálózattal is elkésett, az OpenFeint már behálózta az Android játékokat is. A videó chat-re is már vannak alkalmazások, bár tény, hogy ha gond nélkül működni fog a Google saját megoldása, sokkal kevesebben fognak külső programokat telepíteni a telefonra. Ezektől eltekintve izgatottan várjuk, hogy mikor leplezi le végre a Google az Android 2.3-at. Vajon méltó válasz lesz a legfrissebb iOS-ra?

Az összeállítást az Android and Me blog készítette, mi csupán lefordítottuk, illetve itt-ott belekontárkodtunk.

Szólj hozzá