Home Programok 3G Watchdog – van, aki figyel helyetted is

Amikor megkapjuk új telefonunkat, a boldogság és az eufória járja át testünket. Mindenhol használni akarjuk, mindenkinek mutogatjuk az új programokat, szinte kitárul a világ. Azonban nem árt odafigyelni magunkra – ha korlátos csomagban vagyunk, – mert könnyen visszaüthet a következő hó elején a szórakozottságunk.

Állítom, aki Androidos telefont vesz, telefonálni fog vele a legkevesebbet. Sokkal többet használja a telefon igazi képességeit, az állandóan elérhető webet, és közösségi oldalakat. Ha “bárhol” elérhetőek akarunk maradni, ehhez természetesen szükségünk van egy jó mobil internet előfizetésre is. A nagyobb csomagokban már gigák vannak, amiket nem egyszerű elfogyasztani, de a kisebbeket azért bőven le lehet netezni. Aki korlátos csomagban van, az tisztában van azzal, hogy amint átlépi a határt, máris jóval többe kerül az internet, és azt bizony sokan nem szeretnének.

Ennek kivédésére az egyik legjobb program a 3G Watchdog, amely képes folyamatosan figyelni, és naplózni a telefonunk 3G forgalmát. Működése egyébként nagyon egyszerű. Kezdetkor beállítjuk, hogy mi a “tervünk”, azaz mennyi a limitünk. Ezt byte-tól kezdve egészen gigabyte formátumban is megadhatjuk. A kvótánk periódusát is tudjuk változtatni, általában a havi kvóta a jó választás, de ha akarjuk napokra, vagy hetekre is állíthatunk limitet.

A beállítás nem túl nehéz

Ezek után a program a háttérben fut, és folyamatosan méri a limitet. Ha szeretnénk azt is megadhatjuk neki, hogy egy bizonyos százalék után figyelmeztessen minket (akár még rezgéssel is). Ha nagyon nem bízunk magunkban, és benne van a pakliban, hogy túllépjük a korlátunkat, a program képes akár letiltani automatikusan a 3G használatát. Ehhez külső program kell neki, APNdroid vagy JuiceDefender.

Szabjunk határt az internetüknek

Természetesen a letiltás határát is megadhatjuk.  A 3G Watchdog-nak szabályozhatjuk a frissítés gyakoriságát is. Gyakoribb frissítés természetesen komolyabb akkumulátor fogyasztással járhat, szerintem jó középút a negyed órás frissítés. A számokat persze csak akkor frissíti, ha a 3G hálózat aktív.

Hasznos kiegészítője lehet a programnak saját Widgetje, amelyet képernyőre kihelyezve könnyen nyomonkövethejük internet forgalmunk állását, százalékosan és tényszerűen is.

A 3G letiltására én az APNdroid-ot használom, kiegészítve annak Widgetjével. A 3G-t csak akkor aktiválom, amikor internetezni akarok, viszont ehhez nem akarok mindig a menük mélyén turkálni. Az APNdroid on/off widgetjével könnyen tudjuk egy érintéssel ki- vagy bekacsolni a hálózatot. Ha a kvótánk végén járunk, a 3G Watchdog könyörtelenül lekapcsolja a 3G-t az APNdroid segítségével.

Aki szeret a rendszer mélyére ásni, és imádja a táblázatokat és a számokat, annak itt egy tipp: 3G Watchdog-ban használjuk a telefon “menü” gombját is, ekkor újabb beállítások és lehetőségek jönnek fel.

Menü gomb, és sok sok új lehetőség

Itt tudjuk például visszamenőleg az eltelt napok forgalmát átnézni, sőt az adatokat akár CSV formában exportálni is.

Ezt a sok számot átvihetjük akár egy Excelbe is könnyedén

Hasonló cikkek
4 hozzászólás to this post
  1. Szia

    Egy olyan kérdésem volna, hogyha a task killer kikapcsolja a 3g wathdog-ot addig míg nem kapcsolom vissza(tehát a kis ikon nincs a bal felső sarokban) akkor nem számol?
    Kérlek segíts ? Köszi. Rolland

  2. Nem ezt, egy egyszerűbbet használtam és nagyon jó volt!
    Kilistázta a telón lévő alkalmazásokat és ott lehetett kipipálva bejelölni, hogy mit engedek ki a NET – re és mit nem! Vagy csak a WIFI – n keresztül engedélyeztem! Nem jut eszembe a neve, de örülnék neki, ha valaki segítene ebben! bogos.s@postafiok.hu
    Előre is köszönöm!

Szólj hozzá